Dagens PS

Avslöjad lyxfastighet påverkar tjeckisk valspurt

Chateau Bigaud kallas premiärminister Andrej Babis lyxfastighet.
Chateau Bigaud kallas premiärminister Andrej Babis lyxfastighet. (AP Photo/Daniel Cole)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 05 okt. 2021

Chateau Bigaud är en lyxfastighet på 30 000 kvadratmeter. Ägaren var okänd. När läckan Pandora Papers nu visar att slottet tillhör den tjeckiske premiärministern gör det tjeckiska valet till en rysare. Läckan avslöjar avancerade upplägg för skatteplanering. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I den lilla franska staden Mougins ligger lyxfastigheten Chateau Bigaud. När den läckan Pandora papers började rullas upp i helgen stod det klart att det var Tjeckiens nuvarande premiärminister som äger slottet. Pandora Papers är ett internationellt journalistiskt samarbete.

Läckan avslöjar stora pengabelopp som personer har fört ut från sina hemländer för att slippa betala skatt. Bland de avslöjade finns  kungar, toppolitiker, idrottare, kändisar och kriminella, skriver Svenska Dagbladet.

Andrej Babis, som premiärministern heter, kan drabbas extra hårt av nyheten eftersom Tjeckien går till val på lördag och det är jämt mellan det sittande regeringspartiet ANO och oppositionen.

Babis har sedan tidigare en förmögenhet eftersom han är grundare av kemi- och livsmedelsgruppen Agrofert. Själv ska ha han ha en privat förmögenhet på ungefär tre miljarder euro – motsvarande 3,4 miljarder svenska kronor.

Han började sin politiska bana med löften om att bekämpa korruption och har anklagat andra för maffiametoder. I årets valrörelse har han lovat att höja pensionerna, och varnat för migranter.

“Premiärministern pekar nu på att det omstridda förvärvet av lyxfastigheten vid Medelhavet skedde flera år innan han började sin politiska bana. Däremot har han ännu inte förklarat varför han satte upp brevlådeföretag på Virgin Island, i Washington och i Monaco.”, skriver svenska Dagbladet. Det är ett upplägg som tyder på pennningtvätt snarare än på skatteplanering, enligt experter i ämnet.

Nu är det jämnt mellan oppositionskoalitionen ledda av Piratpartiet, och Andrej Babis ANO.

Läs också: 

ANNONS

200 svenskar identifieras i nya Pandora Papers-läckan
Shakira, Elton John och Pep Gurdiola i Pandora Papers

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS