Bill Browder som är chef för hedgefonden Hermitage Capital och en uttalad Putin-kritiker har arresterats i Spanien.

Han greps efter en Interpol-efterlysning av Ryssland, skrev Bill Browder på Twitter medan han fördes iväg med en polisbil, skriver City AM.

Bill Browder är en tidigare klient till advokaten Sergej Magnitskij som 2008 fängslades efter att ha visat bevis på omfattande korruption i Moskva. Bara några dagar innan Sergej Magnitskij skulle ha släppts från häktet avled han. Det hela pekade på tortyr men de ansvariga vid fängelset blev samtliga friade.

Detta hindrade dock inte Bill Browder från att etablera en kampanj i Sergej Magnitskijs namn samtidigt som hela händelsen utlöste en diplomatisk schism mellan USA och Ryssland. Förra året dömde en rysk domstol Browder till nio års fängelse för bedrägeri och skatteflykt. Tidigare har Interpol vägrat att gripa honom och menat att det hela sker på grund av politiska motiv.

ANNONS
ANNONS

Att Bill Browder, som är född i USA men är brittisk medborgare, nu är arresterad har samtidigt inte gått politiker i Europa förbi.

Guy Verhofstadt, som är tidigare belgisk premiärminister och numera chefskoordinator för brexit åt EU-parlamentet, sade att ”det är bekymmersamt att autokratiska Ryssland kan få det demokratiska Spanien att gå efter någon som kämpar för att avslöja Putins brott och de som ansvarar för Magnitskijs mord”.

Bill Browder har tidigare skrivit boken Mitt krig mot Putin (Red Notice på engelska) som beskrivs som en verklighetsbaserad thriller om finansmannen som utmanade Putin.