Dagens PS

Trendbrott i Stockholm – första tappet på fem år

Rent generellt är det negativa tongångar just nu
Rent generellt är det negativa tongångar just nu
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 29 maj 2018Publicerad: 29 maj 2018

Det pekar nedåt för byggandet i den svenska huvudstaden. För första gången på fem år anger en majoritet av byggföretagen i Stockholm att byggandet minskar enligt Stockholmsbarometern, en konjunkturundersökning som genomförs av Konjunkturinstitutet på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Rent generellt är det negativa tongångar just nu och vi ser också fallande trend för både anbudspriser och orderstockar i huvudstadsregionen. Samtidigt har vi en stark befolkningstillväxt som motiverar ett fortsatt byggande”, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

En högre andel av företagen i Stockholms byggsektor uppger att de har en minskande byggverksamhet jämfört tidigare. Totalt 72 företag i Stockholm har tillfrågats.

Flera relevanta nettotal för byggandet är nu negativa.

“Det har varit snabba kast i bostadsbranschen och på bara några år har amorteringskrav både införts och skärpts. Skärpningen har vi varit kritiska till eftersom den infördes snabbt och utan utvärdering av det initiala amorteringskravet. Jag befarar att alla de restriktioner som införts under senare tid har bidragit till osäkerheten. Bostadsmarknaden skulle må bra av större förutsägbarhet där politiken utformas som en helhet med brett stöd”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

I mitten av april slog Stockholms Handelskammare larm om att kompetensbristen är på en rekordnivå, vilket Dagens PS uppmärksammade då. I samma artikel reagerade Andreas Hatzigeorgiou med oro på att Sverige – trots den alarmerande kompetensbristen – ägnar sig åt kompetensutvisningar.

I februari släppte Stockholms Handelskammare en rapport om att databranschen, Stockholms “tillväxtmotor”, bromsar in. Närmare 80 procent av it-företagen uppgav att de hade brist på personal.

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS