ANNONS
ANNONS

”Kompetensbristen på rekordhög nivå”

Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare, ser med stor oro på att Sverige utvisar kompetens samtidigt som kompetensbristen är rekordhög. (Foto: TT)

Indiska arbetskraftsinvandrare i flera högkvalificerade yrken – men det räcker inte, enligt ny rapport från Stockholms handelskammare.

Stockholms handelskammare konstaterar att indiska arbetskraftsinvandrare dominerar bland beviljade arbetstillstånd.

Under flera år har mer än 75 procent av arbetstillstånden gått till indiska it-specialister som exempelvis it-arkitekter, systemutvecklare och testledare, framgår det.

ANNONS
ANNONS

”De indiska experterna ger en injektion till svensk tillväxt genom sin kompetens till våra it-företag, inte minst i Stockholm. Trots det räcker inte personalen till och kompetensbristen är nu på rekordhög nivå”, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, i pressmeddelandet där siffrorna samtidigt avslöjar att Sverige inte är så attraktivt för högutbildat arbetskraft som många skulle önska.

”Vi skulle egentligen behöva ett ännu större inflöde av högutbildad personal. Just nu är kompetensbristen den största på tio år och det medför att företag inte hittar personal och stoppas i sin tillväxt och utveckling”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Förra året beviljades sammantaget drygt 15.000 arbetstillstånd. Av dessa gick omkring 4.400 till personer från Indien.

Även om många indier lockas ser Andreas Hatzigeorgiou med stor oro på att Sverige, som han säger, ägnar sig åt kompetensutvisningar. Han menar att det sänker Sveriges attraktionskraft och lägger krokben för att rekrytera globala talanger.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS