Dagens PS

Tusentals svenskar drabbade: "Djup ånger"

Alla flyg till och från Sverige är inställda till följd Thomas Cooks konkurs. Över 3.000 svenska resenärer är drabbade. (Foto: TT)
Alla flyg till och från Sverige är inställda till följd Thomas Cooks konkurs. Över 3.000 svenska resenärer är drabbade. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 sep. 2019Publicerad: 23 sep. 2019

Ving-ägaren Thomas Cook försatt i konkurs. Alla Sverige-flyg inställda. Så här gör du nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Beskedet om konkursen kom tidigt på måndagsmorgonen. Det var den brittiska luftfartsmyndigheten Civil Aviation Authority (CAA) som meddelade strax efter klockan 03 att resejätten Thomas Cook, som funnits i 178 år och som bland annat äger Ving, nu kraschat.

“In i det sista har vi försökt säkra våra resenärers flygresor, men har snabbt insett att detta inte är möjligt och behöver därför tillsvidare ställa in alla flygavgångar under måndagen”, säger Magnus Wikner, koncernchef för Vinggruppen i Norden, i ett skriftligt uttalande på Vings hemsida.

Över 3.000 svenska resenärer är drabbade, uppger SVT Nyheter, då alla flyg till och från Sverige är inställda. Enligt Aftonbladet handlar det om 5.657 svenska resenärer som påverkas när flygen till och från Sverige nu ställs in.

“Vi beklagar den här situationen och vad den innebär för resenärerna. Hela organisationen jobbar för att få fram alternativa flyg så snabbt som möjligt. Vi jobbar för att få styr på hela läget och få ut information så snabbt vi har det”, säger Fredrik Henriksson, presschef på Ving, enligt SVT.

I Norden består Vinggruppen av Ving, Spies, Tjäreborg och Globetrotter.

Totalt berörs omkring 600.000 resenärer av Thomas Cooks konkurs, enligt The Guardian.

“Det är en fråga om djup ånger för mig och resten av styrelsen över att vi inte har lyckats. Jag vill be om ursäkt till våra flera miljoner kunder och tusentals anställda, leverantörer och samarbetspartner som har stöttat oss i många år”, säger Thomas Cooks vd Peter Fankhauser i ett uttalande.

Sky News har inlett en gigantisk operation för att få hem de runt 150.000 brittiska turister som blivit strandsatta på grund av konkursen.

Thomas Cook uppges ha 22.000 anställda i världen. 3.000 hotell är knutna till företaget.

Så gör du som är svensk och drabbad av konkursen:

Resegarantin kan tvinga researrangören att kompensera dig när resan ställs in eller om bolaget går i konkurs.

Resegarantin omfattar paketresor där minst två olika resetjänster ingår, exempelvis transport och boende, hyrbil eller en turisttjänst.

Observera att resegarantin inte gäller om det endast handlar om transport, som till exempel om du köpt endast en reguljär flygbiljett.

Läs mer om resegarantin på Konsumentverket och hur du bör agera nu.

Följ senaste informationen på Vings hemsida.

Läs även: Resebjässen gör sista desperat försök >

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS