Dagens PS

Fortsatt rally på rysk rubel – Putin lättar på åtgärder

Putin fick skjuta upp tal efter cyberattack
En cyberattack försenar Putins tal i St Petersburg, ett av de första offentliga framträdandena efter invasionen av Ukraina.
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 25 maj 2022Publicerad: 25 maj 2022

Rallyt för rysk rubel fortsätter. Rubeln är nu starkare mot dollarn än på fyra år, och nu varnar ekonomer för att det kanske går lite för bra. Budgetinkomster och export kan drabbas av rubelns höga kurs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rysk rubel är i särklass bland världens valutor i år. Under 2022 har den ökat runt 30 procent mot dollarn. Efter invasionen av Ukraina har rubeln återhämtat sig så snabbt att det nu kommer varningar från experter: den höga värderingen kan drabba Rysslands ekonomi. Bland annat minskar den företagens konkurrensförmåga på världsmarknaden, enligt Bloomberg.

Dopat kursen för rubel

Efter att kriget i Ukraina började har regimen i Ryssland genomfört ett antal stödåtgärder för att dopa växelkursen, något som Dagens PS rapporterat om. Nu har regimen börjat dra ned på kapitalkontrollen. President Vladimir Putin har minskat summan som exportföretag måste växla till rubel, från 80 procent till 50 procent. Trots det fortsätter rubelns rusning.

“Rubeln stärks i galen fart”, säger Vitrysslands president Alexander Lukashenko vid ett möte med Putin på måndagen enligt Bloomberg. “Vi måste vara försiktiga så det inte går till överdrift”.

Ingen efterfrågan på utländsk valuta

Kollapsen för importen till Ryssland på grund av sanktionerna innebär att det inte finns efterfrågan på utländsk valuta. Samtidigt väller det in dollar och euro som betalning för gas och olja.

Ännu mer pengar kan komma, och omvandlas till rubel. När den ryska Centralbankens utländska tillgångar frystes blev många företag rädda.

“Det är mycket mer riskabelt och mer komplicerat att ha exportinkomster i utländsk valuta i utländska finansiella system jämfört med att ha dem i rubel i Ryssland”, säger Sofya Donets på Renaissance Capital enligt Bloomberg. “Sanktionerna uppmuntrar exportörer att omvandla sina tillgångar till rubel”.

ANNONS

Svårt med effektiva åtgärder

Om regimen beslutar om att lätta mer på kapitalkontrollen kan pressen minska på rubeln. Just i dag verkar sådana åtgärder inte ha någon större effekt.

“I den aktuella miljön är det extremt svårt för Centralbanken att utveckla åtgärder för att stimulera efterfrågan på valuta eftersom det finns restriktioner för valutaköp av individer och importen minskar”, säger Iskander Lutsko, analytiker på ITI Capital enligt Bloomberg.

Läs även: Rubeln stärks mot euron – högsta nivån på sju år 

Läs även: Putin stor vinnare på gasen – trots sanktioner 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS