Trots sanktionerna mot Ryssland för Ukrainakriget drar den ryska statens gasjätte Gazprom in 200 miljoner dollar om dagen från väst.

ANNONS

Beräkningar av Thierry Bros, professor vid Sciences Po, visar att västländerna trots deklarationer om embargon betalar Gazprom 200 miljoner dollar om dagen för import av rysk gas.

Det här uppger den franska tidningen Les Echos, men även ryska upplagan av den amerikanska tidskriften Forbes.

Gazprom har monopol på gasförsörjningen som flera länder i Europa är beroende av.

Summan som det ryska och statligt ägda gasbolaget får in från västländerna, trots sanktionerna alltså, är tillräcklig för att finansiera Rysslands krigsmaskin då landets försvarsbudget uppges kosta motsvarande 180 miljoner dollar per dag.

Prognosen är att Rysslands gasintäkter i år blir 100 miljarder dollar

De höga priserna på gas gör att Ryssland och president Putin i år väntas håva in hela 100 miljarder dollar på gasen, vilket enligt uppgift är nästan dubbelt så mycket som förra året.

Detta visar en prognos som storbanken Citigroup gjort och bakgrunden är att energipriserna skjutit i höjden, berättar Forbes.

Till saken hör att Ryssland utöver det genererar höga intäkter från olja, kol och andra råvaror.

Att väst fortsätter pumpa in pengar för olja och gas i Ryssland är ”en paradox som blir allt svårare att motivera”, skriver Les Echos.

EU har, märkligt nog, intagit en mjukare linje gällande köpen av gas från Ryssland. Samtidigt som det sagts att betalningar av gasen i rubel bryter mot sanktionerna har EU kommit med nya direktiv som gör det möjligt för företag att göra gasaffärer med Ryssland i rubel, vilket Kreml ställt som krav för att exportera gasen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: EU tillåter företag att köpa rysk gas för rubel [Dagens PS]

Läs även: Förvirring i EU efter dubbla gas-budskap [Dagens PS]