Dagens PS

Våld, trakasserier och hot mot hälften av alla finansanställda

Finansanställda
Ulrika Boëthius, förbundsordförande Finansförbundet. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 nov. 2021Publicerad: 17 nov. 2021

Enligt en ny rapport från Finansförbundet uppger hälften av alla finansanställda att utsatts för hot, trakasserier eller våld i tjänsten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska Dagbladet rapporterar att rapporten från Finansförbundet visar att anställda inom finansbranschen upplever arbetsplatsen som otrygg. Nära hälften har blivit trakasserade eller grovt förolämpade av kunder de senaste tre åren. Tio procent har blivit hotade och två procent har blivit utsatta för fysiskt våld. Två procent har utsatts utanför arbetstid, till exempel i sitt hem.

”Kunden sa att den skulle kunna göra vad som helst mot mig, och att ingen av mina kollegor skulle våga lyfta ett finger för att hjälpa mig” vittnar en finansanställd i rapporten enligt SvD.

Växlingskontoren är värst

Studien bygger på en enkät från 1 000 anställda som gjordes efter larm från förtroendevalda. Kvinnor utsätts oftare för grova trakasserier och män något oftare för hot. Särskilt svår situation är det på växlingskontor, där 82 procent uppger att de blivit trakasserade och 21 procent hotade.

“Det är inte rimligt att bankanställda ska hantera närmast polisiära uppgifter. Det blir för mycket ansvar som läggs på den enskilde”, säger Ulrika Boëthius, förbundsordförande Finansförbundet.

Hon berättar för SvD att det ofta rör sig om kriminella kunder som sysslar med penningtvätt, och har ett stort hot- och våldskapital. Finansanställda har samtidigt långtgående skyldigheter att identifiera och förhindra försök till penningtvätt, vilken innebär att den anställde hamnar i skottlinjen.

“Vi är egentligen inte förvånade. Det har funnits signaler under en längre tid”, säger Ulrika Boëthius från Finansförbundet.

Arbetsgivarna brister i uppföljning

ANNONS

Rapporten visar också att arbetsgivarna till de finansanställda brister i uppföljning, även om merparten av incidenterna rapporteras internt är det få som leder till någon form av åtgärd.

”Fick uppfattningen att chefen bara ville att incidenten skulle sopas under mattan, att jag var jobbig som anmält”, berättar en finansanställd enligt SvD.

Läs även: Skatt inte enda anledningen att Elon Musk säljer aktier i Tesla

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS