Dagens PS

USA:s obligationer har 7,12 procent avkastning – riskfritt

Obligationer riskfritt
USA:s finansdepartement har obligationer med 7,12 procent utdelning – riskfritt. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 nov. 2021Publicerad: 02 nov. 2021

Från och med nu till april 2022 kan investerare köpa amerikanska obligationer med 7,12 procent avkastning – helt riskfritt. Det är den näst högsta avkastningen någonsin för sådana obligationer, enligt Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det behövs inga kryptovalutor eller aktier längre för att en rejäl utdelning. Nu erbjuds 7,12 procent på pengarna – direkt från den amerikanska staten.

Bloomberg skriver att det är inflationen som är orsaken till den höga avkastningen för Series I-obligationer från det amerikanska finansdepartementet (U.S. Department of Treasury). Arbetskraftsbrist har drivit upp lönerna och pandemirelaterade problem i leveranskedjorna driver upp priser på varor, med en rejäl inflation som följd.

Räntenivån på Series I-obligationer justeras två gånger per år, och novembers prissättning baseras på förändringarna i konsumentprisindex från mars till september. Inflationens snabba ökning ger en dubbelt så hög avkastning på obligationerna jämfört med prissättningen för sex månader sedan, enligt Bloomberg.

Räntan garanteras i sex månader framåt, och kommer sedan höjas eller sänkas beroende på inflationen. Den som investerat i obligationer riskfritt måste ha kvar pengarna minst ett år, och om de säljs inom fem år förloras tre månaders ränta.

Den maximala investeringen är 15000 dollar per kalenderår, och obligationerna går inte att handla med. De är också begränsade till amerikanska medborgare samt de som bor eller arbetar i USA.

Läs även: ”Kreditmarknaden ger vibbar från 2007”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS