Dagens PS

USA-börsen visar stark start i oktober

USA-börsen
USA-börsen gjorde ett dramatiskt lyft på torsdagen. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 04 okt. 2022Publicerad: 04 okt. 2022

Det ser bra ut för USA-börsen som fick en stark start med samtliga tre ledande index på måndagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots en svajig börs på sistone så fick de ledande indexen på USA-börsen en bra start i oktober. Under måndagen steg Dow Jones med 2,7 procent, vilket var den största ökningen sedan mitten av juli, rapporterar CNN.

Även Nasdaq steg, med 2,3 procent, och S&P 500 med 2,6 procent.

Frågan är hur mycket Fed höjer

Inflationen hänger givetvis fortfarande som ett orosmoln över investerare, och hur mycket Federal Reserve kommer fortsätta att höja räntan som svar på det. Frågan är hur mycket Fed kommer höja vid sitt nästa möte i början av november. Det ser dock redan ut som att centralbankens räntehöjningen har börjat få den effekt man var ute efter.

”Ekonomin bromsar in – en verklighet som blir allt tydligare inom tillverkningssektorn. Den goda nyheten är att det finns positiva tecken på att priserna stabiliseras”, säger Jim Baird, investeringschef hos Plante Moran Financial Advisors.

Håller koll på Credit Suisse

Investerare håller samtidigt koll på vad som händer med den schweiziska storbanken Credit Suisse, där bolagets aktie rasade 10 procent på måndagsförmiddagen efter att det ryktas att banken behöver mer kapital.

Många gläds även av det faktum av att det brittiska pundet fick en skjuts uppåt gentemot dollarn sedan det står klart att den brittiska regeringen överger en kontroversiell plan för att sänka skatterna för de rikaste britterna.

ANNONS

Uppsving för oljeaktier på USA-börsen

Oljepriset gick upp på måndagen vilket fick Chevron-aktien att rusa. Generellt fick oljeaktier ett uppsving efter rapporter som tyder på att OPEC-producenterna överväger att minska produktionen för att försöka vända senaste tidens stora nedgång i råoljepriset.

Läs även: Credit Suisse: Analytiker avfärdar konkurshot

Läs även: Så ska du agera när börsen vänder upp igen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS