Swedbank står för tidigare vd:n Birgitte Bonnesens stjärnadvokater när hon nu åtalas för grovt svindleri – trots att hon fick sparken och nekades ansvarsfrihet och fallskärm.

ANNONS

Birgitte Bonnesen fick 2019 sparken som vd för Swedbank efter SVT Uppdrag Gransknings avslöjanden om misstänkt penningtvätt och beskedet att Ekobrottsmyndigheten inleder en brottsutredning om grovt svindleri. Årsstämman röstade också för att neka henne ansvarsfrihet för 2018 och styrelsen drog in avgångsvederlaget.

Men när den förre vd:n nu åtalas för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation är det Swedbank som tar notan för Bonnesens stjärnadvokater Per E. Samuelson och Christina Bergenstein från advokatfirman SSW, trots att Bonnesen har rätt till offentlig försvarare, skriver Realtid.

”Det går på bankens ansvarsförsäkring”, meddelar Swedbanks Unni Jerndal, senior rådgivare, i ett mejl till Realtid.

”Det är en sedvanlig ansvarsförsäkring som är kutym i stora bolag. Villkoren i bankens avtal är inte offentliga”.

Enligt tidningen som pratat med försäkringsbolag om saken är det dock sannolikt att Birgitte Bonnesen skulle få betala tillbaka till banken om hon fälls för brott, då branschstandard är att försäkringsskyddet upphör att gälla om det fastställs genom dom att brott har begåtts.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Birgitte Bonnesen åtalas grovt svindleri [Dagens PS]

Läs även: Di: Fi ignorerade visselblåsare om penningtvätt redan 2017 [Dagens PS]