Dagens PS

Sveriges varuhandel med Ryssland har minskat kraftigt

Sedan kriget i Ukraina inleddes den 24 februari har Sveriges varuhandel med Ryssland kraftigt förändrats
Sedan kriget i Ukraina inleddes den 24 februari har Sveriges varuhandel med Ryssland kraftigt förändrats. (Foto: Kommerskollegium)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 maj 2022Publicerad: 04 maj 2022

Efter invasionen av Ukraina har Sverige helt upphört att importera vissa varor från Ryssland, det visar Kommerskollegiums snabbanalys av handelsutvecklingen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en snabbanalys har Kommerskollegium undersökt utvecklingen för Sveriges varuhandel med Ryssland sedan invasionen av Ukraina. Sedan kriget inleddes den 24 februari har varuhandeln minskat kraftigt.

Enligt analysen minskade värdet på Sveriges varuimport med 57 procent mellan februari och mars 2022. Värdet av importen ökade dock i mars i år jämfört med mars 2021, men ökningen på 5,2 procent beror på prisökningar på olja, kol, naturgas, järn och stål. I volym minskade Sveriges import av kol, olja och naturgas från Ryssland med 59 procent i mars 2022 jämfört med mars året innan.

Även minskad export

“Utöver att sanktionerna som EU riktar mot Ryssland stoppar delar av handeln har många företag på eget initiativ minskat eller helt slutat handla med Ryssland. Det påverkar förstås både importen och exporten. Vi kan se nedgången tydligt på till exempel importen av etanol, som i februari uppgick till 54 miljoner kronor men som i mars sjönk till nära noll, eller 13 000 kronor, säger Petter Stålenheim, senior utredare på Kommerskollegium, i ett pressmeddelande.

Sveriges export till Ryssland har också minskat ordentligt sedan kriget började. Mellan februari och mars i år minskade varuexporten med 71 procent och exporten av fordon, el- och telekomprodukter upphörde helt i mars. Sveriges export av läkemedel till Ryssland ökade däremot.

Siffrorna är preliminära

För att slutsatser kring upp- och nedgångar eller andra trender ska kunna dras mäts handelsstatistik oftast under en längre tidsperiod, flera månader eller år, detta eftersom enskilda transaktioner kan påverka siffrorna när statistiken endast täcker en kort tidsperiod. Därför ger Kommerskollegiums snabbanalys en preliminär ögonblicksbild som inte ska tolkas i ett vidare perspektiv.

Statistiken som har använts i snabbanalysen har hämtats från SCB och är baserad på tulldeklarationer. De redovisade siffrorna är preliminära då alla tulldeklarationer ännu inte har registrerats.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nya EU-sanktioner mot rysk oljeindustri och banker

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS