Dagens PS

Sverige klarar sig inte den här gången heller

Sverige faller med USA
Kommer Sverige verkligen att stå starkt om USA:s ekonomi går in i väggen? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 06 maj 2025Publicerad: 06 maj 2025

När USA nyser brukar resten av världen bli förkyld. Trots det hoppas många att Sverige ska bli en vinnare under nästa amerikanska recession. Men historien säger något helt annat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera tunga röster varnar nu för att stormen i USA bara skjutits på framtiden, inte ställts in. Det innebär att Sverige, med sin exporttunga börs och sin globala exponering, är långt ifrån skyddat.

Ray Dalio, miljardär och hedgefondpionjär, gick nyligen så långt som att säga att ”hela systemet kan rämna”. Det handlar inte längre bara om konjunktur – det är skuldberg, geopolitik och förlorat förtroende i botten.

Läs även: Strateg kör sitt eget race – spår rally i USA i år. Dagens PS

USA ser starkt ut – men recessionen lurar ändå

I veckan varnade analytikern Jonas Olavi i Handelsbankens finansmagasin EFN för att S&P 500 kan falla med upp till 25 procent om recessionen slår till.

Marknaden är för tillfället mer optimistisk, men fortfarande skör.

Samtidigt rapporterar Yle att de amerikanska räntehöjningarna haft en kraftig men fördröjd effekt. Ekonomin går fortfarande på tidigare fart, men bromsspåren börjar synas: företagsvinster pressas, hushållens konsumtion bromsar in och räntetrycket på bolånemarknaden ökar.

Amerikanska hushåll står nu med rekordhög skuldsättning samtidigt som tillgångspriserna är på historiska nivåer. Det skapar vad Yle kallar en ”falsk trygghet”, där både investerare och konsumenter tror att det värsta är över, när det i själva verket bara är uppskjutet.

ANNONS

Senaste nytt

Finanskriser börjar ofta utomlands – Sverige drabbas ändå

ANNONS

Den senaste riktigt djupa recessionen, finanskrisen 2008, började i USA:s subprimemarknad. Sverige var inte direkt inblandat, men smällen kom ändå. Bankerna darrade, bostadsmarknaden kyldes ner och jobben försvann.

Liknande mönster sågs vid it-kraschen i början av 2000-talet. Kriser tenderar att börja långt borta, men slår direkt mot svenska hushåll och bolag i en världsekonomi som är global.

När både USA:s hushåll och stat brottas med skulder och geopolitiken skakar världshandeln, minskar köpkraften för svensk exportindustri. Vi sitter fast i samma kedja.

Många i Sverige är förbannade på Donald Trump och USA och hoppas mer eller mindre på att det ska gå dåligt för landet som någon slags straff. Men det kan bli en form av global kollektiv bestraffning som vi inte var beredda på.

Stark ekonomi i Sverige – men långt ifrån immun

Det finns förstås faktorer som talar för Sverige också. Inflationen är lägre, räntesänkningar kan komma tidigare och kronan kan bli en tillgång för exportbolag.

Men det gör oss inte immuna. Bara mindre sårbara.

Vi har ett betydande beroende av global efterfrågan, särskilt inom verkstad, tech och skogsindustri. Om USA bromsar in kraftigt är det svårt att se hur Sverige skulle gå opåverkad.

I bästa fall blir nedgången mild. I sämsta fall får vi en repris på 2008, och då är det inte USA:s problem längre.

ANNONS

Det är allas.

Läs även: Kina vinner mark medan USA skjuter sig själv i foten. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS