Storbritannien ska ansluta sig till ett frihandelsblock med elva länder i området runt Indiska oceanen och Stilla havet, i ett försök att stärka banden med nya handelspartners efter Brexit.

ANNONS

Storbritannien blir den första nya medlemmen i frihandelsblocket Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, CPTPP, sedan det skapades, det rapporterar Bloomberg.

Blir ett lyft för Storbritannien

I CPTPP ingår Australien, Japan, Kanada samt Brunei, Chile, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Peru, Singapore och Vietnam. För att bli den 12:e medlemmen har Storbritannien förhandlat i två år.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och hans regering ser medlemskapet som ett lyft för ekonomisk tillväxt och geopolitiska relationer.

På lång sikt väntar sig Storbritannien en tillväxt med 1,8 miljarder pund, drygt 23 miljarder kronor, per år och siffran kan öka om fler länder går med i frihandelsblocket.

Kompromissar inte om handelsstandarder

Storbritannien tror även att medlemskapet under kommande decennier kommer ge dem en roll i fastställandet av regionala handelsregler.

ANNONS
ANNONS

Det skulle kunna innebära att de, och andra medlemmar i blocket, förhindrar att Kina i framtiden ansluter sig för att säkerställa standarder inom handel.

Storbritannien har sagt att de inte kommer kompromissa med sina miljö- och livsmedelsstandarder för att gå med i frihandelsblocket.

15 procent av global BNP

Medlemsländerna i CPTPP har en sammanlagd befolkning på 500 miljoner och när Storbritannien ansluter sig kommer blocket, enligt Internationella valutafonden, stå för 15 procent av den globala BNP:n.

”Att gå med i CPTPP-handelsblocket sätter Storbritannien i centrum för en dynamisk och växande grupp av Stillahavsekonomier, som den första nya nationen och det första europeiska landet att gå med”, sade Rishi Sunak i ett uttalande, skriver Bloomberg.

Inte jämförbart med EU-medlemskapet

Så småningom kommer medlemskapet säkerställa tullfri handel inom flera av Storbritanniens import- och exportsektorer och ge landet större möjligheter till export av mejeriprodukter, alkohol och bilar.

ANNONS
ANNONS

Storbritannien kommer få sänkta tullagvifter på import av exempelvis bananer från Peru och ris från Vietnam, men de begränsade vinster medlemskapet i CPTPP ger är inte jämförbara med medlemskapet i EU.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Efter Brexit – nu ångrar sig britterna [Dagens PS]