Dagens PS

Storbanken utreds för penningtvätt

Storbanken Morgan Stanley utreds för penningtvätt.
Storbanken Morgan Stanley utreds för penningtvätt. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

En av USA:s största banker Morgan Stanley utreds nu av flera federala myndigheter. Frågan är om storbanken verkligen vet var kundernas pengar kommer från.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan tidigare har Morgan Stanley undersökts av USA:s justitiedepartement och SEC rörande hanteringen av pengar kopplade till en påstådd penningtvättskandal i Venezuela.

Penningtvätt verkar fortfarande hänga kvar över storbanken som ett mörkt moln eftersom flera federala tillsynsmyndigheter nu fortsatt undersöker bankens stora förvaltningsavdelning för förmögenheter.

Storbanken under luppen

Det handlar fortsatt om Securities and Exchange Commission, SEC, och en rad avdelningar inom finansdepartementet.

Sedan några månader tillbaka är även Federal Reserve inkopplade på saken. Centralbaken överväger nu även att sätta in tillsynsåtgärder, berättar WSJ.

Problemet är, menar myndigheterna, att Morgan Stanley inte har någon som helst aning var kundernas pengar kommer från, och att de inte verkar bry sig om det i tillräcklig utsträckning.

Eftersom storbanken inte har följt kundernas finansiella aktiviteter viftar alltså SEC, Fed och övriga myndigheter samtidigt med den röda flaggan.

Undersökningarna rör sig till viss del om internationella kunder. Däribland en rysk miljardär som är sanktionerad av väst, liksom en kvinna som hävdar att hon bor i USA men vars bolag är registrerat på en karibisk ö.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Beroende av förmögenhetsavdelning

Samtidigt som de röda flaggorna viftar i stormen som nu blåser kring Morgan Stanley är storbanken beroende av strömmarna av pengar i sin förmögenhetsavdelning.

Den har varit i fokus hela vägen tillbaka till finanskrisen 2008-2009, som något av en livlina för finanserna. Avdelningen genererar stabila intäktsströmmar som Morgan Stanley litar på för att hjälpa till att jämna ut nedgångar inom investment, banking och trading.

Banken har tidigare sagt att man arbetar med myndigheterna i frågan men det kan ta tid att tvätta rent ryktet.

Aktien gick ner med över fem procent under onsdagen efter Wall Street Journals rapport.

Läs även:

Svenska banker lockar inte Morgan Stanley. Dagens PS

Morgan Stanley går emot strömmen – drar in miljard. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS