Börsen må ha återhämtat sig något under första halvan av maj men nu ser Nordnets sparekonom flera mörka moln på himmeln inför en klassiskt svag börsperiod.
Sparekonomen varnar för börsen i sommar


Mest läst i kategorin
“Det har varit några ovanligt kyliga maj-dagar senaste tiden. Var beredd på att det kan komma kyla och blåst även på börsen på kort sikt”, varnar Frida Bratt i en ny krönika.
Läs även: Rapportperioden skakar börsen – här är vinnarna och förlorarna – Dagens PS
Sommarbörsen bättre än ryktet
Börsen och sommaren är en kombination som har ett generellt dåligt rykte i aktiekretsar.
“Sell in may and stay away” lyder ett av många klassiska amerikanskt börsordspråk.
Men när Niklas Andersson, då sparekonom på Avanza, nu med samma roll på nätmäklaren Montrose, undersökte fenomenet för ett par år sedan så var faktiskt inte utfallet så dåligt som myten säger.
“Den som varje år tjuvstartat innan sillen och investerat i samband med att juni inleddes och därefter höll investeringen fram till sista augusti har fått en avkastning på plus 4,34 procent i snitt”, konstaterade han då om de föregående fem börssomrarna.
Senaste nytt
Börsen har återhämtat sig något
Inför att årets sommarbörs bara är dagar bort så finns det dock många osäkerhetsfaktorer enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt.
“Börshimlen är kanske inte riktigt så sommarblå som den har verkat den senaste månaden. Börsen har varit glad, men det mullrar bakom kulisserna”, säger hon och pekar bland annat ut oförutsägbarheten med Donald Trump;
“Mycket har talat för att Trump-administrationen i och med tullpausen backat i sin hårdföra handelskrigsföring. Men Trump är uppenbarligen inte nöjd med de förhandlingar som har pågått, alternativt vill han bara höja insatsen i slutfasen av förhandlingarna.”
Presidentens olika utspel, som exempel senaste dagarnas hattande med EU-tullarna, lär fortsätta på börsen även under sommaren förutspår Nordnets expert.
Skuldtaket återigen i fokus
Sparekonomen oroas också över den psykologiska effekten som Trumps oförutsägbarhet skapar.
“Humör hos inköpschefer, framtidssyn hos hushållen och framåtblickande vd-ord i rapporterna där osäkerhet och oförutsägbarhet betonas. Euroområdets inköpsindex sjönk exempelvis till 49,5 i maj, från 50,4 i april. Väntat var en ökning, som alltså inte blev”, säger hon.

“Risk för global finanskris” – experten om USA:s skuldtakskris
USA:s skuldtak närmar sig gränsen igen. Men vad händer om taket inte höjs? En ekonom analyserar möjliga följder för marknaden.
Och problemen från USA stannar inte där. Som flera andra experter oroas Frida Bratt över USA:s växande statsskuld och det faktum att skuldtaket återigen kommer att hamna i fokus.
“Vi har hört oron för USA:s skuldtak förr, och det är förståeligt om många investerare tänker att ”det nog löser sig den här gången också”. Men allt sammanfaller nu med osäkerhet kring tullar, oförutsägbarhet för världshandeln, en president som tycks älska att överraska med nya förutsättningar – och en fallande dollar”, avslutar sparekonomen sin varning.
Läs även:
Rekord för börshandlade fonder trots oron – Dagens PS
ANNONS

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.