Skandalerna svärtar ner bankerna och urholkar kundernas förtroendet, slår experter fast.

ANNONS

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, anser att penningtvättshärvorna leder till att kunderna först blir avtrubbade och sedan börjar fundera på att byta bank.

För varje skandal som uppdagas, med betoning på Swedbank och nu senast SEB, hör många bankkunder av sig till den finansiella jämförelsetjänsten Compricer, skriver SvD.

”Om historien upprepar sig så kommer vi ha några dagar framöver med ett kraftigt ökat tryck från kunder till Swedbank och SEB som vill byta bank”, säger Christina Sahlberg till tidningen och slår fast att de utpekade ”bankerna ligger risigt till”.

Johan Parmler, vd på Svenskt kvalitetsindex, SKI, som mäter kundförtroendet i olika branscher, konstaterar även han att den här typen av skandaler leder till att förtroendet får sig en rejäl törn.

Riksbankens uppgift är bland annat, skriver SvD, att upprätthålla förtroendet för det finansiella systemet och när skandalerna staplas på rad är det inget lätt match för bankerna att återskapa förtroendet. Penningtvättsavslöjandena påverkar den finansiella stabiliteten, enligt riksbankschef Stefan Ingves.

Efter SVT Uppdrag Gransknings avslöjande om att pengar från ekobrott slussats genom SEB är Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen självkritisk.

ANNONS
ANNONS

”Jag tycker vi kunde ha gjort mer”, säger Erik Thedéen till Aktuellt.

Se klippet.