Dagens PS

Skakig krona stabiliseras under nästa år

svaga svenska valutan
Det ser inte ljust ut för den svenska kronan. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 06 dec. 2021Publicerad: 06 dec. 2021

Skakig krona har det varit under en ganska lång period. Den svenska kronan har tappat mot både euron och dollarn sedan i somras. Nu tror ekonomerna att det vänder. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kronan tappar mot euron, och når årslägstanotering där en euro kostar 10,29 kronor. Dollarn kostar över nio kronor igen, där den i somras låg kring 8,30. Sedan i juni har kronan försvagats runt tio procent gentemot dollarn.

Carl Hammer, analyschef och valutaexpert hos SEB, och Lars Henriksson, seniorstrateg hos Handelsbanken är det den senaste tidens skakiga utveckling på de ledande marknaderna som satt press på den svenska kronan. Det gäller för övrigt också andra mindre valutor som inte har så stor likvid.

Miljarder i växlingseffekt

“Den negativa utvecklingen som vi haft sedan omikron dök upp har kostat på för den svenska kronan. Sedan finns det en hel del tillfälliga faktorer som påverkat och som lite säsongsmässigt påverkar”, säger Lars Henriksson enligt Göteborgs Posten.

Bland dessa faktorer finns den resolutionsavgift som lagts på bankerna, och som har tryckt ned de korta marknadsräntorna. Bankerna har bedömt att det det funnits en hög risk för dubbla bankskatter, och därför dragit ned räntorna, enligt Henriksson.

En annan faktor som spelar in är att årets premiepensionspengar ska betalas ut i dagarna. Då bedöms en växlingseffekt komma, och förra året handlade utbetalningarna till fonderna om 46,5 miljarder kronor.

“Vi bedömer att omkring 30 procent kommer att gå till utlandet och då behöver det växlas vilket sker de närmaste dagarna”, säger Lars Henriksson till TT.

Skakig krona stärks mot euro

ANNONS

Enligt de bedömningar som finns kommer kronan att återhämta sig, framförallt gentemot euron. Den bedömningen baserar man bland annat på att Riksbanken stramar åt penningpolitiken genom minskade stödköp av obligationer. Den Europeiska centralbanken har inte flaggat för motsvarande åtgärder.

“Vi har en prognos på 9:90 kronor vid årsskiftet, men det kanske är att hoppas för mycket. I slutet av nästa år tror vi omkring 9:55 gentemot euron”, säger Lars Henriksson.

Läs även: Riksbanken: Höjd reporänta 2024 

Läs även: Chefsstrateg varnar för inflationsförnekelsen 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS