Metas avgående toppchef Sheryl Sandberg har sålt Facebookaktier för 1,7 miljarder dollar som därmed gjort henne till en av de mest framgångsrika kvinnorna inom tech.

ANNONS

Metas operativa chef Sheryl Sandberg lämnar jobbet efter att ha arbetat för Facebook och Meta i 14 år.

Samtidigt har hon genom att sälja Facebookaktier under det senaste decenniet för 1,7 miljarder dollar blivit en av de rikaste och mest framgångsrika kvinnorna inom tech, skriver CNBC.

Sandbergs förmögenhet uppgår enligt Forbes till 1,6 miljarder dollar vilket gör henne till den näst rikaste kvinnan inom tech efter Meg Whitman som tidigare hade toppjobbet på Hewlett Packard Enterprise och är värd uppskattningsvis 3,2 miljarder dollar.

Sheryl Sandberg har sålt Facebook-aktier för 1,7 miljarder dollar

Medan många företagsledare håller hårt i sina bolags aktier som ett bevis på förtroende har Sandberg gjort det motsatta. Under det senaste decenniet har hon sålt över 75 procent av sina Facebookaktier, vilket uppgår till 22 miljoner aktier för över 1,7 miljarder dollar, enligt analysföretaget VerityData. Ett annat analysföretag, Smart Insider, beräknar toppchefens aktieförsäljning till närmare 1,9 miljarder dollar.

”Hennes försäljning under det senaste decenniet gör henne till en av de största insidersäljarna i något amerikanskt företag”, säger Ben Silverman, forskningschef på VerityData.

Aktien prissattes till 38 dollar per aktie i bolagets börsintroduktion för 10 år sedan och Sandbergs genomsnittliga försäljningspris under det senaste decenniet var 79,10 dollar per aktie, enligt VerityData, med hennes senaste försäljning i oktober 2019.

Går vidare i livet

Nu kommer Sandberg ägna sig åt filantropiskt arbete.

”När jag tog det här jobbet 2008 hoppades jag att jag skulle vara i den här rollen i fem år”, skrev Sandberg på Facebook.

ANNONS
ANNONS

”Fjorton år senare är det dags för mig att skriva nästa kapitel i mitt liv.”

Hon har fortfarande runt 1,5 miljoner aktier i bolaget, med ett nuvarande marknadsvärde på runt 290 miljoner dollar.

Läs även: Bitcoin faller efter stormigt uttalande [Dagens PS]