Den amerikanska finansinspektionen SEC – Securities and Exchange Commission – kommer att fördubbla personalstyrkan för att granska marknaden för kryptovaluta. Det skriver CNBC.

ANNONS

Den amerikanska granskningsmyndigheten ska utöka sin kryptoavdelning till sammantaget 50 personer och letar ny personal. Det är framför allt advokater, rättegångsadvokater och analytiker med specialisering på bedrägerier som SEC nu kommer att leta efter.

Den relativt nya och fortfarande populära marknaden för kryptovaluta kommer att behöva granskas mer noggrant i sömmarna, enligt SEC.

Den nuvarande avdelningen har hittills enligt SEC “lyckosamt tagit upp dussintalet fall mot dem som vill utnyttja investerare på kryptomarknader”, enligt SEC:s chef Gary Gensler.

”Genom att nära nog fördubbla storleken på den här avgörande enheten kommer SEC att vara bättre rustat för möta förseelser på kryptomarknaderna samtidigt som de identifierar och kontrollerar frågor med koppling till cybersäkerhet.”

6000 nya fall på marknaden för kryptovaluta

Idag ligger 6 000 fall på SEC:s bord som kvarstår att granska. Det rör både finansiering, emissioner, handel och lån på kryptomarknaden.

Chefen för SEC:s indrivningsavdelning Gurbir Grewal säger till CNBC att merparten av de investerare som blir vilseledda är privatpersoner. Därför är det särskilt viktigt att försöka åstadkomma rättvisa marknader där det råder ordning.

En del bedömare ser det här draget som en del av ett mer restriktivt SEC under Genslers styre. Sedan han tillträdde förra året har chefen för granskningsorganet tryckt på för regeländringar för aktiemäklare, krävt större öppenhet om koldioxidutsläpp i företagsredovisning och förespråkat en stor uppstramning av marknaden för kryptovaluta.

ANNONS
ANNONS

Det har dragit till sig kritik från republikanerna, som ser SEC:s mer restriktiva hållning som politiskt influerad.

Läs också:

Kollaps på NFT-marknaden [Dagens PS]
Sverige kan säga nej till ”grön” krypto [Dagens PS]