En saudisk prins satsade 5,1 miljarder kronor i Ryssland i februari – samma månad som landet invaderade Ukraina.

ANNONS

Den saudiske miljardären prins Alwaleed Bin Talal investerade mer än 500 miljoner dollar, motsvarande 5,1 miljarder svenska kronor, i Ryssland samtidigt som (eller precis före eller efter) landets invasion av Ukraina, rapporterar Bloomberg.

Prinsens investmentbolag Kingdom Holding Co. satsade stora belopp i Gazprom, Lukoil och Rosneft i februari enligt papper som lämnats in till den saudiska börsen. Det framgår inte när i februari investeringarna skedde. Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari.

Köpen var främst av American depositary receipts (ADR) som är certifikat utfärdade av amerikanska banker för utländska aktier.  Kingdom Holding investerade 1,37 miljarder riyal (365 miljoner dollar, 3,7 miljarder kronor) i Gazproms amerikanska depåbevis i februari. Man investerade också 196 miljoner riyal i Rosnefts globala depåbevis samma månad, och 410 miljoner riyal i Lukoils amerikanska depåbevis mellan februari och mars, skriver Bloomberg.

Värdet på tillgångarna föll rejält och snabbt efter Rysslands invasion.

Prins Alwaleed Bin Talal är en av Saudiarabiens rikaste personer och mest välkända investerare, och är barnbarn till grundaren av landet, Abdulaziz bin Abdul Rahman Al Saud. Han är känd för sina långsiktiga investeringar, och är ett fan av investeraroraklet Warren Buffett – och har kallat sig själv för den arabiska motsvarigheten till just Buffett.

ANNONS
ANNONS

På senare år har han dock hamnat i skuggan av sin kusin, landets de facto-ledare Mohammed bin Salman, som satsat stort på landets statliga investeringsfond som också köpte 16,9 procent av Kingdom Holding Co i maj.

Läs även: Olja ger Saudiarabien högst tillväxttakt sedan 2011 [Dagens PS]