Dagens PS

Så ska USA bryta beroendet av Kina

Nytt avtal ska minska USA:s beroende av Kina
Pentagons talesperson Sean Parnell möter pressen. Avtalet med MP Minerals där staten köper in sig anses centralt för att bryta beroendet av Kina. (Foto: Mark Schiefelbein/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 14 juli 2025Publicerad: 14 juli 2025

Ett avtal mellan ett gruvföretag och staten är första konkreta steget när USA ska bryta beroendet av Kina kring sällsynta metaller.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanska MP Materials och USA:s försvarsdepartement offentliggör ett avtal, värderat till motsvarande 4 miljarder kronor, som handlar om att bygga ut USA:s leveranskedja från gruva till magnet och minska beroendet av Kina, skriver Newsweek.

Avtalet kommer i en stigande efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller för civil och militär teknologi, samtidigt som det kommer när Donald Trumps handelskrig och Kinas svarsåtgärder visat hur beroende USA är av Kina.

Kina dominerar helt

Kina levererar 70 procent av de sällsynta jordartsmetaller som USA importerar och kontrollerar ungefär 85 procent av världens raffineringskapacitet.

Det beroendet av sin största fiende ser USA och Trump-regimen som en allvarlig akilleshäl och man har intensivt sökt nya avtal för att bryta mönstret.

Avtalet med Ukraina i maj var ett sådant, på råvarusidan, och nu beskrivs MP Materials-avtalet som ännu ett viktigt steg.

Jordartsmetaller: Australien på tur när Kina stänger dörren. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

”Minskar beroendet”

Enligt MP Materials kommer det nya avtalet att “dramatiskt påskynda uppbyggnaden av en heltäckande amerikansk leveranskedja för sällsynta jordartsmetaller och minska utländskt beroende”.

ANNONS

Försvarsdepartementet satsar 400 miljoner dollar mot en ägarandel på 15 procent i företaget, vars Mountain Pass-gruva i Kalifornien fortfarande är landets enda anläggning för sällsynta jordartsmetaller.

Priset högt för Kinas sällsynta jordartsmetaller. Dagens PS

Jubel och buanden mötte Donald Trump vid prisutdelningen efter finalen i klubblags-VM i fotboll. Här tillsammans med Fifas president. (Foto: Jacquelyn Martin/AP-TT)

”Avgörande åtgärd”

Företaget bearbetar även koncentrat av sällsynta jordartsmetaller, även om det mesta av den slutliga raffineringen och magnetproduktionen fortfarande sker i Kina.

“Detta initiativ markerar en avgörande åtgärd från Trump-administrationen för att påskynda den amerikanska leveranskedjans oberoende”, säger James Litinsky, grundare, ordförande och vd för MP Materials, vars aktie steg 50 procent på beskedet.

Kina har redan visat sin vilja att utnyttja sin dominans, som i april när man införde restriktioner för flera exporter av sällsynta jordartsmetaller som svar på Trumps tullhöjningar på kinesiska varor.

Kina meddelade i juni att man lättade på dessa begränsningar efter en 90-dagars handelsvapenvila som utarbetats med Trump-administrationen. Amerikanska tjänstepersoner klagar ändå på att leveranserna av de kritiska resurserna inte återgått till tidigare nivåer.

Positiva reaktioner

ANNONS

I mars åberopade Trump nödbefogenheter enligt försvarsproduktionslagen för att utöka den inhemska produktionen av kritiska mineraler som en del av bredare ansträngningar för att minska USA:s beroende av Kina.

Marknadens reaktioner på MP Materials-avtalet är positiva.

“Som jag sade för flera månader sedan, så här konkurrerar man mot Kina för att säkra inhemska leveranskedjor. Jag förväntar mig många fler av den här typen av affärer”, skriver fondförvaltaren Michael McNair på X.

Förutom att utöka raffineringen vid Mountain Pass säger MP Materials att de kommer att bygga en andra anläggning för magnettillverkning i USA, en anläggning som bland annat ska finansieras av utfästelser på 1 miljard dollar från JP Morgan Chase och Goldman Sachs.

Kina stoppar smuggling av metaller: “Inte lika lätt”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS