Över 300 miljarder dollar beräknas USA tjäna in på de nya höjda tullarna innan året är slut. Kritikerna menar dock att det inte handlar om en vinst utan snarare en skatt på det amerikanska folket.
Så mycket håvar USA in på tullarna


Mest läst i kategorin
Ungefär 100 miljarder dollar har samlats in till den amerikanska statskassan i tullar under året. Detta meddelade USAs finansminister Scott Bessent under tisdagen, skriver Yahoo Finance.
Enligt Bessent kan den summan växa till hela 300 miljarder dollar innan året är slut.
De riktigt stora inkomsterna från tullarna har enligt Bessent först materialiserats under andra kvartalet. Då lades i princip allomfattande tullar på 10 procent på stål, aluminium och fordon.
Finansdepartementet rapporterade rekordhöga bruttotullar på 22,8 miljarder dollar i maj. Detta visar en nästan fyrfaldig ökning från de totala 6,2 miljarder dollarna ett år tidigare.
Förväntar sig ännu mer inkomster på sikt
Bessent meddelar också att kongressens budgetkontor har uppskattat framtida tullintäkter. De beräknas uppgå till cirka 2,8 biljoner dollar under 10 år.
“Vilket vi tror är förmodligen lågt”, sa finansministern.
Donald Trump har också satt en ny deadline för ännu högre tullar till den 1 augusti. Detta förväntas öka inkomsterna ännu mer.
“De stora pengarna börjar komma in den 1 augusti. Jag tror att det tydliggjordes idag genom breven som skickades ut igår och idag”, säger presidenten.
Trump har också meddelat att han planerar att införa 50-procentiga tullar på koppar, skriver BBC.
Tullarna får kritik från oppositionen
Men det går inte att se tullarna enbart som en inkomstkälla utan några negativa konsekvenser för den amerikanska ekonomin.
Enligt Ernie Tedeschi, före detta ekonomisk rådgivare åt Joe Biden, är tullarna snarare att se som en skatt på det amerikanska folket än en yttre inkomstkälla för staten.
I en intervju med CNN säger han att tullarna kommer att kosta det genomsnittliga amerikanska hushållet cirka 2000 dollar om året.
Vidare menar han att den osäkerhet som råder gör att amerikanska bolag inte kan planera optimalt. Detta är särskilt problematiskt när det är bäst att lägga sina ordrar på varor, särskilt inför stora högtider.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.