Priserna på råvaror har rasat i takt med handelskriget har dämpat tron på framtiden. Nu varnar Världsbanken för att trenden ska fortsätta.
Världsbanken: Priserna på råvaror går in i väggen


Mest läst i kategorin
Råvarumarknaden har gått starkt sedan pandemin, där hög efterfrågan har drivit på ökade priser samtidigt som sargade leveranskedjor från världens krig har påverkat tillgången på världsmarknaden.
Men nu är det slut på festen. Istället varnar prognoserna för en nedgång som fortsätter och som håller i sig även nästa år.
På torsdagsmorgonen är det lätt att se varför Världsbanken flaggar för en dyster prisutveckling för råvaror under 2025. Från guld till olja – hela fältet backar.

Tvåårigt ras för råvaror
Världsbanken pratar om ett ras på 12 procent 2025 och ett fortsatt ras på 5 procent 2026. Det största tappet ser man i energipriserna, alltså kopplat till olja, kol och naturgas, rapporterar Reuters.
”De högre råvarupriserna har varit en välsignelse för många utvecklingsekonomier, varav två tredjedelar är råvaruexportörer,” sade Världsbankens chefsekonom Indermit Gill i ett uttalande. ”Men nu ser vi den största prisvolatiliteten på över 50 år. Kombinationen av hög volatilitet och låga priser bådar inte gott.”
Sammanfattningsvis:
Råvarupriserna faller brett efter att handelskriget dämpat framtidstron; Världsbanken spår ett prisras på 12 % i år och ytterligare 5 % 2026. Särskilt inom energi.
Volatila och låga priser oroar: Världsbankens chefsekonom varnar för den högsta prisvolatiliteten på över 50 år, vilket slår hårt mot många utvecklingsländer.
Billigare råvaror kan lindra inflationen: Prisfallet ses samtidigt som en lättnad för inflationstyngda ekonomier, där billig energi kan bana väg för räntesänkningar.
Senaste nytt
Billiga råvaror en välkommen nyhet
Förutom att det innebär utmaningar för de branscher som framställer och förädlar råvaror så finns det också positiva sidor.
Vita husets handelskrig har satt igång en stor oro för ökad global inflation och där kan en svagare råvarumarknad hjälpa.
När råvaror, särskilt energi, blir billigare så motverkar det prisökningar, vilket i förlängningen kan möjliggöra räntesänkningar för att sätta fart på ekonomier som haltar.
Det genomsnittliga oljepriset för Nordsjöolja 2025 beräknas till 64 dollar, hela 20 dollar billigare än 2024. En drivkraft bakom det sänkta oljepriset är den snabba övergången från bensin- och dieselbilar till elbilar som sker i Kina, skriver Reuters.
Råvaror som tappar och vinner mark
Världsbanken förutser mapriser som faller 7 procent 2025 och ytterligare 1 procent 2025. Samtidigt varnar man för att det inte är tillräckligt för att undsätta de länder som brottas med minskat bistånd och väpnade konflikter.
Guldpriset är ett av få undantag. Där ser världsbanken att den oroliga världen kommer att driva guldet till nya prisrekord under 2025 – men där ser man att priset bör stabiliseras under 2026.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.