Dagens PS

Så ska USA bryta Kinas järngrepp

USA vill bryta Kinas dominans inom råvaror
Kinas diktator Xi Jinping under ett statsbesök denna vecka. Kina dominerar helt inom mineraler och strategiska metaller, ett grepp USA vill bryta. (Foto: Tingshu Wang/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 maj 2025Publicerad: 17 maj 2025

Kina har en stark kontroll över världens sällsynta jordartsmetaller. USA vill bryta den genom att ta befälet i bearbetningen av dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA har i flera år velat bryta Kinas totala dominans inom kritiska mineraler och sällsynta jordartsmetaller.

Det är den viktigaste förklaringen till exempelvis att USA varit så angelägna om ett avtal på området med Ukraina och till att man, om nödvändigt med våld, vill ta över Grönland.

Till saken hör att de sällsynta jordartsmetallerna inte enbart är sällsynta utan även är dyra att bryta och bearbeta.

Det finns även en kraftig miljöaspekt kring att bryta råvarorna, men den är det lika självklart ingen av de styrande i respektive land som bryr sig om.

Stora risker när jakten på jordartsmetaller går under ytan. Dagens PS

Högsta prioritet för Trump

Nu gör Donald Trumps regim frågan om amerikansk produktion och raffinering av mineraler och jordartsmetaller till högsta prioritet, konstaterar Oilprice.

Mineralavtalen med andra länder ska ge tillgång till råvaran och sedan ska USA skapa möjligheterna att bearbeta dem och skapa vad som behövs inom elektronik, försvarssystem och batterier.

Kina dominerar i dag i tillgången på mineraler och jordartsmetaller, men dess grepp när det gäller bearbetning och produktion är ännu hårdare.

ANNONS

USA kommer att behöva stora investeringar och kraftiga statliga satsningar för att bygga den starka försörjningskedjan för mineralraffinering och utmana Kinas dominans.

Dessutom är kostnaden för att bygga en raffineringsanläggning i Kina i dag en tredjedel av kostnaden i USA, enligt uppskattningar hos WSJ.

Experter: Ukrainas sällsynta jordartsmetaller kraftigt övervärderade. Dagens PS

Nordöstra Wyoming. Här finns en av USA:s bästa fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller. Nu ska USA satsa för att bryta Kinas grepp. (Foto: Mead Gruver/AP-TT)
ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

”En viktig lärdom”

“För USA och dess allierade är lärdomen skarp: att säkra försörjningskedjorna går långt utöver att utnyttja nya gruvor”, skriver Barclays Zornitsa Todorova hos Financial Times.

“Det kräver investeringar i raffinering, ett avgörande steg som stadigt förblir i Kinas händer. Utan det kommer USA inte lätt att täppa till gapet”.

I dag står Kina för 92 procent av bearbetning och produktion av magneter globalt, enligt IEA, International Energy Agency.

IEA identifierar kinesisk dominans som en risk inom global energisäkerhet. Vid ett toppmöte i London i april identifierade man “riskerna för överberoende av ett begränsat antal leverantörer”.

ANNONS

“Vi tittar på var de kritiska mineralerna produceras, var de raffineras och var de tillverkas, det är en enorm koncentration, och det här är något som vi tror är riskabelt”, sade IEA:s vd Fatih Birol.

Kraftigt beroende av Kina

USA har i dag i stort sett motsatt situation mot Kinas. USA är 100 procent importberoende för nästan en fjärdedel av 50 identifierade kritiska mineraler och till mer än 50 procentimportberoende kring 29 mineraler. I många fall handlar dessutom beroendet konkret om Kina.

“Kampen om global teknisk överhöghet mellan Kina och USA manifesterar ett kritiskt mineralresurskrig och ett geopolitiskt storspel för 2000-talet som snart kan konkurrera med kapplöpningen om oljefält som kom ur andra världskriget eller konkurrensen om handelsvägar som formade 1800-talet”, summerar Shaz Merwat hos RBC Climate Action Institute.

Gruvfynd i Småland: Konkreta bevis för sällsynta metaller. Dagens PS

Med Kinas struptag på Europa kan Sverige kan bli en vinnare. Dagens PS

Kina lättar på greppet – men USA:s beroende kvarstår. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS