För första gången på tre år rusar oljepriset till över 80 dollar per fat, rapporterar Financial Times på tisdagen.

ANNONS

Marknaden är under press och tar nu höjd för en omfattande bränslebrist.

Tecknen på att en global energikris är i antågande driver upp oljepriserna och oljepriset är nu för första gången på tre år över 80 dollar per fat, uppger FT.

Brentoljan avancerade hela 0,8 procent till 80,19 dollar per fat under Asienhandeln på tisdagen, vilket uppges vara andra gången på lika få dagar som priset når treårshögsta.

Hårdnande konkurrens på energimarknaden mellan Europa och Kina driver samtidigt upp gaspriserna till rekordnivåer. Om en kris uppstår i den globala gasproduktionen i kombination med Kinas satsningar på att minska föroreningarna från den tunga industrin väntas trycka upp priset på råolja ytterligare.

Farhågor om global kris

I Kina stiger också oljepriserna. Råoljeterminerna var upp 27 procent på tisdagen, enligt Financial Times.

”Vi tittar inte bara på Storbritannien och Europa, utan på en potentiell global energikris som kommer in i vinter”, säger Robert Rennie, global chef för marknadsstrategi på Westpac, till FT och tillägger att efterfrågan väntas öka ytterligare i takt med restriktionslättnaderna, vilket kan resultera i en global brist på det ”svarta guldet”.

Investmentbanken Goldman Sachs kom nyligen med en prognos, som refereras av FT, att Brentoljan kan komma att kosta 90 dollar per fat före årsskiftet.

ANNONS
ANNONS

Återkommande strömavbrott i Kina, samtidigt som andra länder vittnar om kraftigt minskade oljereserver, väntas leda till ett fortsatt tryck uppåt på oljepriserna.

Läs mer: Bensinbrist i Storbritannien – armén kan sättas in [Dagens PS]

Läs även: Så ska EU möta gaskrisen – ny verktygslåda [Dagens PS]