De norska investerarna i Karpinsky Oil & Gas drömde om storvinster och oljesuccé. Man stod redo att utvinna oljefälten i Rostov. Sedan kom först pandemin och sedan anfallet mot Ukraina. ”Det här projektet är dött”, är beskedet idag.
Norsk-rysk oljedröm blev mardröm


Mest läst i kategorin
Den stora satsningen kom av sig. Det blir inga ryska oljepengar för de norska investerarna för de norska investerarna.
”Det kan sluta med en 100-procentig förlust”, säger general manager Tom Haugen.
Øivind Tidemandsen, miljardär och styrelseledamot, gör samma bedömning.
”Som läget är i Ryssland nu är det här projektet dött. Vi försöker sälja själva, men intresset är av naturliga skäl lågt”, skriver Tidemandsen i ett mejl till Finansavisen.
Fel storlek
Tidemandsen är en av grundarna till XXL tillsammans med sin bror, Tore Tidmandsen, som också investerat i Karpinsky likväl som köpcentrumarvingen Bent Johannessen.
Nu krymper investeringen och utsikterna ihop till något som storleksmässigt mer liknar XS än XXL.
Karpinsky Oil & Gas AS äger 75 procent av aktierna i Rostneftegaz Geo, som är licenstagare för två prospekterings- och produktionslicenser i Rostovs län i sydöstra Ryssland och bara drygt 11 mil från gränsen mot Ukraina.
Tillgången har tidigare värderats till 50 miljoner dollar.
Senaste nytt
Problem på rad
Men den värderingen har solkats och undergrävts av finansieringsproblem, invasionen av ryska separatistgrupper i Donbass, pandemin, anfallskriget mot Ukraina och nu senast Wagnergruppens kontroll över länets huvudstad Rostov-na-Donu.
Nu ger norrmännen upp drömmen om norsk olja – och konstaterar att den blev en mardröm.
”Ja, det har varit upp- och nedgångar för projektet”, konstaterar general manager för Karpinsky Oil & Gas AS, Tom Haugen.
Hann inte sälja
I 16 år har han lett prospekterings- och utvinningsprojektet i Ryssland där man redan innan anfallet mot Ukraina försökte ta sig ur satsningen.
Vintern 2021 fanns en överenskommelse om att sälja bolaget och rättigheter men den uppgörelsen satte kriget stopp för.
“Både den nya partnern och Karpinsky Oil & Gas önskar fortfarande att genomföra avtalet, förutsatt att situationen i och relationen med Ryssland återupprättas så att vanliga affärsrelationer är genomförbara tekniskt och värdebaserade”, skriver Karpinskys styrelse i årsredovisningen, något som i dagsläget knappt ens känns som en from förhoppning.
”Svårt eller omöjligt”
Som läget är nu ser Haugen mörkt på en eventuell försäljning inom en snar framtid.
”Vi jobbar på att komma ut helt, men kriget har gjort det svårt eller nästan omöjligt att göra någonting,” säger han.
”Som jag ser det finns det två möjliga lösningar; antingen lyckas vi hitta en acceptabel lösning, så att vi säljer slut, eller så drar vi oss ur helt, i värsta fall, med 100 procents förlust”.
Totalt har bolaget fått skriva ner alla värden radikalt. Idag är bolaget värt i princip noll. ”Vi ska inte säga att projektet är förlorat förrän det är förlorat, men om situationen i landet förblir som i dag anser vi investeringen vara förlorad”, avslutar Haugen.
EU-länderna som köper rysk olja – för miljarder – Dagens PS

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.