Dagens PS

Stora risker när jakten på jordartsmetaller går under ytan

Svenska Scandinavian Ocean Minerals ska leta sällsynta metaller i Bottenviken.
Svenska Scandinavian Ocean Minerals ska leta sällsynta metaller i Bottenviken. (Foto: Scandinavian Ocean Minerals)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 02 maj 2025Publicerad: 02 maj 2025

Det sker en kapprustning mellan Kina och USA där sällsynta metaller är en viktig del. Mineraler till havs är samtidigt på väg att bli en global handelsvara – men jakten ner i djupet leder till stora miljörisker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sällsynta metaller har hamnat i fokus när det gäller vilket land som kommer ha herraväldet över världen i framtiden.

Kina leder utvinningen av sällsynta metaller

Hittills är det Kina som har på sig ledartröjan eftersom runt 90 procent av utvinningen av de sällsynta jordartsmetallerna sker i landet.

Det vill givetvis USA ändra på genom att vilja ta över Grönlands mineraltillgångar, en ö som jämförs med det nya Alaska.

ANNONS

Senaste nytt

Sverige hakar på

Även Sverige vill hänga på mineraltåget.

Ett stort fynd i Småland har redan pekats ut som ett viktigt område i sammanhanget.

När jakten på metallerna nu är i full gång ökar samtidigt risken för att konflikter bryter ut.

Det menar FOI-forskaren Niklas Rossbach i sin rapport Sällsynta metaller och stormaktsrivalitet.

ANNONS

“Det är egentligen först nu som USA tagit initiativ för att hitta en försörjning av sällsynta metaller, tillsammans med bland annat Sydkorea och Sverige. Västvärlden tittar gärna utanför sina egna länder, där det ofta är mindre komplicerat att starta gruvdrift”, uppger Niklas Rossbach i rapporten, enligt FOI.

Kan leda till proxykrig

Jakten på mineraler kan också leda till proxykrig enligt Rossbach.

“Där stormakterna stöttar varsin part i inbördeskrig, i hopp om att få ta del av landets råvaror om ‘rätt’ sida vinner kriget.”

Jakten sker ner i djupet

Samtidigt ser det ut som att jakten på framtidens metaller kommer ske på havsbotten, enligt Forskning & Framsteg.

Detta har väckt stora ekonomiska förväntningar och investeringar i gruvdrift på djuphavets bottnar, där viktiga metaller finns i så kallade polymetalliska noduler.

De förekommer i alla världshav och i många innanhav, där de potatisliknande klumparna kan innehålla koppar, nickel, kobolt, järn, mangan och andra sällsynta jordartsmetaller.

Massiv kritik

ANNONS

Samtidigt växer kritiken om de potentiella miljöeffekterna av att utvinna dessa resurser från haven.

Forskare jämför ofta utvinningen med den hårt kritiserade bottentrålningen, en omstridd fiskemetod som orsakar stor skada på havets bottnar.

“Djuphavet är den sista platsen på jorden som vi har kvar att utforska ordentligt. Vi har bara gjort nedslag här och där”, säger Thomas Dahlgren, forskare på institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

Enligt Dahlgren har forskare under flera decennier observerat hur djurlivet på havets botten påverkas av dessa ingrepp. I vissa områden har djur, som bor på eller nära havsbotten, visat sig ha svårt att återhämta sig efter gruvbrytning.

Bättre för djurlivet

Förespråkare av utvinning till havs hävdar ofta att regnskogar och andra känsliga miljöer på land skövlas för att kunna utvinna till exempel nickel, och att färre arter skadas när det sker i havet.

Trots det är det många bolag som uppger att de inte kommer att köpa djuphavsmineraler, även om gruvbrytningen blir tillåten, eftersom det än så länge inte har gjorts tillräcklig research på området.

Bottenviken kan utvinna mineraler

Planerna har även rullats ut i svenska Bottenviken.

ANNONS

Där handlar det om att utvinna järn, mangan, nickel och kobolt, som behövs i elektroniska komponenter.

Svenska bolaget Scandinavian Ocean Minerals har fått undersökningstillstånd för att kartlägga mineralfyndet och samarbetar med forskare.

“Som marinbiologer ser vi den här typen av verksamhet som ganska grov. Att dammsuga sedimentets översta fem eller tio centimeter och sedan släppa tillbaka materialet innebär troligtvis omfattande påverkan”, säger Francisco Nascimento, lektor i marin ekotoxikologi vid Stockholms universitet och tillägger:

“Samtidigt måste de här mineralerna tas någonstans ifrån. Frågan är hur lång tid det tar för ekosystemen att återhämta sig och hur detta kan jämföras med andra utvinningsmetoder, som exempelvis gruvdrift på land. Scandinavian Ocean Minerals har också sagt att de inte kommer att gå vidare om det visar sig att miljöpåverkan blir för stor.”

Läs även:

Kinas exportkontroller sätter skräck i branschen för mineraler. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS