Järnmalmsexporten från Indien, världens fjärde största producent av järnmalm, kommer enligt Kpler fortsatt vara låg eftersom landet reserverar mer för eget bruk.

ANNONS

Indien producerar 9,2 procent av världens järnmalm och i oktober förra året sjönk Indiens export av järnmalm med 90 procent på årsbasis, det rapporterar CNBC.

Indiens exporten fortsätter vara låg

”Indisk järnmalmsexport … har verkligen fallit under de senaste månaderna. Och det är ganska indikativt på att den inhemska konsumtionen där är mycket stark”, säger Reid I’Anson till CNBC.

Han är senior råvaruanalytiker på marknadsundersökningsföretaget Kpler och tillägger att det här kommer att fortsätta under hela året.

Världens största järnmalmsproducenter

Australien är världens största producent av järnmalm och producerar nästan 35 procent av världens järnmalm, därefter kommer Brasilien och Kina.

Sverige hamnar på 11 plats, enligt SGU, och Kirunagruvan står för ensam för 0,9 procent av världens produktion.

LKAB:s presschef Anders Lindberg skriver i ett mejl till Dagens PS att Indiens minskade export är en av många faktorer på världsmarknaden och att det inte är något de tror kommer påverka dem särskilt mycket.

ANNONS
ANNONS

Priset på järnmalm kommer stiga

”Indien kommer att bli en enastående ekonomi när det gäller tillväxt 2023 … Och jag tror att exporten från Indien kommer att förbli ganska svag samtidigt som de konsumerar det mesta av den inhemska produktionen”, säger Reid I’Anson till CNBC.

Nedgången i Indiens export av järnmalm kommer just som Kinas återöppning efter covid får råvarupriserna att skjuta i höjden.

Reid I’Anson tror att priset på järnmalm kan stiga med 20 procent. Det senaste priset på 62-procentig järnmalm var 123,37 dollar, 1 273,71 kronor, per ton, vilket är en ökning med 30 procent sedan december.

Efterfrågan ökar i Kina

”Du har fått tillbaka konsumenterna i Kina, vilket kommer att driva konsumtionen av kapitalvaror, och du kommer att se en förbättring på fastighetsmarknaden där”, säger Reid I’Anson till CNBC.

Enligt Refinitivs databaser går ungefär 60 procent av den globala exporten av järnmalm till Kina.

Tamara Thorne, senior analytiker på Refinitiv Metals Research säger att efterfrågan i Kina började visa vissa tecken på optimism på grund av på statligt stöd, särskilt för byggsektorn, som är Kinas största stålanvändande sektor.

Ökad efterfrågan väntas i Indien

Nu väntas en liknande efterfråga på järnmalm i Indien.

ANNONS
ANNONS

B K Bhatia, generalsekreterare för Federation of Indian Mineral Industries, tror att exporten av järnmalm 2023 kommer att vara mycket större än exporten under 2022.

Järnmalmsexporten från Indien påverkades förra året av en 50-procentig skatt på lågvärdig järnmalmsexport och som upphävdes i slutet av november.

På grund av det ökade Indiens export av järnmalm i december, men Reid I’Anson tror inte att exportnivåerna kommer återgå till nivåerna under 2020 och 2021.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Är Indien nästa stormakt på börsen [Dagens PS]