Kina och USA ska förhandla om ett nytt handelsavtal. På grund av Kinas järngrepp om världens kritiska råvaror tror man att dessa kommer att spela en central roll i ett framtida avtal mellan länderna.
Avtalets hårda kärna – USA vill åt Kinas kritiska råvaror


Mest läst i kategorin
På måndagen meddelade Kina och USA kraftiga sänkningar i ländernas ömsesidiga tullar. Pausen gäller i 90 dagar medan länderna förhandlar.
Men bakom det diplomatiska språket döljer sig en hård maktkamp. Dels om handelsbalansen, som USA gärna vill styra om. Och dels om världens kritiska råvaror – och Kinas övertag är tydligt på den fronten.
Läs även: Gruvfynd i Småland: Konkreta bevis för sällsynta metaller. Dagens PS
Kritiska råvaror ett trumfkort mot USA
Sällsynta jordartsmetaller är inte bara nischprodukter för avancerad teknik. De är grunden för både grön omställning och militär upprustning. Från elbilar och batterier till F-35-plan och laserkirurgi, det är mycket som inte fungerar utan dessa.
Det är också därför konflikten om dessa metaller skärps. Kina står i dag för 61 procent av världens produktion och 92 procent av all bearbetning, enligt Internationella energiorganet IEA, vilket PS rapporterat om tidigare. USA, som importerar 70 procent av sitt behov från Kina, är sårbart.
”Allt du kan slå på eller stänga av körs troligen på sällsynta jordartsmetaller”, säger Thomas Kruemmer vid Ginger International till BBC.

Senaste nytt
Kinas maktmedel: Exportkontroll
Som svar på Trumps nya tullpaket på 145 procent införde Kina i april tuffa exportrestriktioner för sju nyckelmetaller. Det nya kravet: Särskilda exportlicenser för att få skicka metallerna från Kina. För USA:s techbolag och försvarsindustri innebär det en strategisk mardröm.
Enligt Fortune har bolag som Tesla redan tvingats söka licenser för att säkra sina leveranskedjor. Och även om Kina säger sig vilja fortsätta handla med USA, ses kontrollen över metallerna som ett kraftfullt förhandlingsvapen.
”Dominansen på det här området är en av Kinas största hävstänger mot USA och omvärlden”, säger Dexter Roberts vid Atlantic Council till Fortune.
USA:s desperata jakt på alternativ
Trumpadministrationen försöker nu bromsa beroendet genom att öka den egna produktionen och förhandla avtal med andra länder. Fokus ligger på Ukraina och Grönland. Två platser med stora reserver men där utvinning är långt ifrån självklar och långt bort i tiden.
Att öppna nya gruvor är ingen snabb lösning. Enligt S&P Global tar det i snitt 18 år att få en ny gruva i drift. Samtidigt är amerikanska företag redan pressade av stigande priser, leveransproblem och brist på kritiska komponenter.
”Tillverkare möter brister och förseningar”, varnar Gavin Harper, forskare vid universitetet i Birmingham.
Möjlig uppgörelse om kritiska råvaror
Trots högt tonläge finns tecken på att länderna vill nå en uppgörelse. Enligt flera experter är ett avtal om jordartsmetaller sannolikt ett av de första konkreta resultaten i de kommande förhandlingarna.
”De skulle kunna offentliggöra något om metallerna redan inom några dagar”, säger Dexter Roberts.
Men att Kina frivilligt släpper sitt grepp? Det återstår att se. För som Deng Xiaoping uttryckte det redan 1992: “Mellanöstern har olja – Kina har sällsynta jordartsmetaller.”
Därför är jordartsmetaller så viktiga
- Användning: Batterier, elbilar, mobiltelefoner, robotik, försvarsteknik (missiler, radar, stridsflyg).
- Kinas dominans: 61 procent av produktion och 92 procent av bearbetning globalt.
- USA:s beroende: 70 procent av landets sällsynta jordartsmetaller kommer från Kina.
- Exempel på metaller: Neodym, praseodym, dysprosium – viktiga för magnetmotorer och avancerad elektronik.
- Kinas nya krav: Exportlicens krävs från 4 april 2025.
Läs mer: Xi hann före västvärlden – nu skördar Kina frukterna. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Våra experter arbetar med allt från klimatfärdplaner till rapportering och rådgivning.