Ordförande Göran Persson pratar om ”ett misslyckande” och vd Jens Henriksson om ”kulturer i banken som inte är acceptabla”. Penningtvättsrapporten offentliggjordes nu på måndagsmorgonen. Bakom den stor advokatbyrån Clifford Chances, som genomfört undersökningen på uppdrag av Swedbank.

ANNONS

Den visar att högriskkunder under åren 2014-2019 slussat cirka 37 miljarder euro, runt 400 miljarder kronor, genom banken. Då i första hand genom Swedbanks filialer i Baltikum.

Högriskkunderna har dessutom tillåtits öppna konton i Sverige, det rör sig om aktiviteter från 2007 till 2019, framgår det i Clifford Chances rapport.

”Clifford Chances rapport bekräftar bilden av ett misslyckande. Banken har i sitt arbete mot penningtvätt inte levt upp till de krav som kunder, ägare och samhälle har rätt att ställa. Vi har nu facit och arbetar hårt med att komma till rätta med problemen”, säger Swedbanks ordförande Göran Persson i ett pressmeddelande från Swedbank nu på morgonen.

Swedbanks vd: Oacceptabla kulturer i banken

Advokatbyrån konstaterar att delar av Swedbanks tidigare kommunikation kring penningtvättshärvan ”varit felaktiga eller presenterade utan tillräckligt sammanhang”.

Där pekar man i rapporten på uttalanden som bankledningen gjort mellan oktober 2018 och februari 2019.

”Det är uppenbart att det har funnits kulturer i banken som inte är acceptabla. Det är allvarligt. Jag har tillsatt en utredning som ska genomlysa kulturen och peka på åtgärder. Det arbetet är igång”, säger Jens Henriksson, vd och koncernchef för Swedbank.

Bonnesen blir av med fallskärmen

För Birgitte Bonnesen, Swedbanks sparkade vd, har det hela resulterat i att hon i dag är misstänkt för grovt svindleri. Banken drar även in hennes avgångsvederlag, enligt ett pressmeddelande. Dock gör banken inget skadeståndsanspråk på Bonnesen, som fick en fallskärm på 26,6 miljoner kronor i samband med att hon tvingades lämna sin stol i mars 2019.

ANNONS
ANNONS

I torsdags förra veckan beslutade Finansinspektionen om att utdela en rekordhög sanktionsavgift mot Swedbank på 4 miljarder kronor, som ändå var lägre än väntat. Böterna är en följd av att banken uppenbart brustit systematiskt i sitt arbete att förhindra penningtvätt. Swedbank tänker inte överklaga boten.

Det var SVT:s Uppdrag granskning som var först med att avslöja att Swedbank ägnat sig åt misstänkt, storskalig penningtvätt. Det var i februari förra året som bomben briserade.

Klockan 10 håller Swedbank och Clifford Chance presskonferens med anledning av penningtvättsrapporten.