Dagens PS

Ozempic kritiseras – 1300 procent dyrare i USA

Läkemedlet Ozempic.
Ozempic har blivit en dyr historia för amerikaner. (Foto:TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Den globala läkemedelsgiganten Novo Nordisk möter massiv kritik i USA för sina orimligt höga priser på läkemedel som Ozempic och Wegovy jämfört med Europa. En ny forskningsstudie visar nämligen att produktionskostnader för Ozempic är betydligt lägre än vad amerikanska patienter betalar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Novo Nordisk stod i rampljuset under 2023 som ett av de mest omtalade läkemedelsföretagen och klättrade till att bli ett av Europas mest värdefulla företag när viktminskningsläkemedlet Ozempic blev en succé.

Men det fanns en baksida.

Det problemet var så stort att Läkemedelsverket i Sverige 2023 uppmanade läkare att vara restriktiva med förskrivningen, eftersom patienter stod utan tillgång till medicinen.

I USA kan dock patienter inte bara stå utan medicin utan även pengar, eftersom de betalar betydligt högre priser för läkemedlet – jämfört med europeiska patienter.

“Amerikanska folket lurade”

Ett recept på Wegovy kostar cirka 1 349 dollar per månad i USA vilket motsvarar hela 14 124 svenska kronor.

I Tyskland är priset betydligt lägre på 140 dollar, alltså 1 465 svenska kronor. Även i Storbritannien betalar patienterna mindre än amerikanerna med 92 dollar, 963 svenska kronor.

Även Ozempic har liknande prismönster.

ANNONS

Ozempic är nu 1 300 procent dyrare i USA jämfört med Storbritannien.

Utvecklingen har fått senatorn Bernie Sanders att tvinga Novos president Doug Langa att stå till svars för senatens hälsokommitté.

“Det amerikanska folket är trötta på att bli lurade av gigantiska läkemedelsföretag som gör enorma vinster varje år samtidigt som de tar ut upprörande priser från oss”, säger Sanders.

ANNONS

Senaste nytt

“Inte Ozempics fel”

Novo Nordisks vd Lars Fruergaard Jørgensen har nu frivilligt istället valt att försvara Novos prissättning inför kommittén i en utfrågning som ska hållas i september.

“Vi ser fram emot att diskutera lösningar som säkerställer tillgång och överkomliga priser för alla patienter inom det komplexa amerikanska sjukvårdssystemet”, säger en representant för Novo Nordisk till Fortune.

Gick till mellanhänder

Baserat på Bernie Sanders senaste uttalande kan Novo Nordisk tolkas vara det senaste offret i en långvarig konflikt med läkemedelsindustrin.

ANNONS

Novo Nordisk hävdar dock att det amerikanska sjukvårdssystemet ligger bakom den enorma prisskillnaden med Europa.

Detta eftersom att en del av intäkterna gick till mellanhänder i USA på ett sätt som de inte gör i Storbritannien och Europa.

Rekordvinst förra året

En nyligen publicerad forskning visar att Ozempic tillverkas för 89 cent till 4,73 dollar (cirka 50 kronor) för en månads förbrukning.

Läkemedelstillverkaren själv har inte avslöjat hur mycket det kostar att producera Ozempic och Wegovy.

Företagets stigande lönsamhet har också fångat amerikanska lagstiftares uppmärksamhet då Novos nettovinst ökade med 51 procent till 83 683 miljoner danska kronor (12 miljarder dollar) under 2023.

Dessutom steg aktierna med 50 procent bara under förra året på grund av den växande efterfrågan av människor som vill gå ner i vikt.

Läs mer:

ANNONS

Novo Nordisk: En succé med baksmälla. Dagens PS

Studie äventyrar Novo Nordisks kassako. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS