När 2025 började handlades dollarn till rekordhöga nivåer. Men under årets början har Vita husets politik pressat ner USA:s valuta till den lägsta nivån mot kronan på 40 månader.
Dollarn fortsatt svag trots att Trump backar om tullarna


Mest läst i kategorin
Från 11 kronor och 20 öre till en nivå under 9 kronor och 50 öre. Ett betydande ras, bara i år. Dollarn, världens givna reservvaluta, faller när marknaden ifrågasätter USA:s finansiella status.
”Många har spekulerat i att Donald Trump ska fokusera mer på räntenivån än på börsen. Sett till det har han gjort fel, med tanke på att börsen till stor del har återhämtat sig medan räntenivån fortsatt är hög. Marknaden gör det klart att han agerar fel om han försöker snygga till statsfinanserna”, säger Jesper Fjärstedt, analytiker på Danske Bank till DI.
Kronan har vunnit när dollarn har backat
Vid årsskiftet var prognoserna dystra för kronan och många trodde att dollarn skulle stärkas av Vita husets protektionism, men i dag är det ett helt nytt ljud i skällan.
Dollar är fortsatt svag trots att Trump meddelat att han skjuter på sina höjda EU-tullar, rapporterar Reuters.
Läs även: Därför sjunker din fond – trots börslyft och dollarfall. Dagens PS
Senaste nytt
Trump välkomnar den svaga dollarn
Landets president har inte visat några tecken på att bekymra sig över att dollarn faller. Tvärtom kan det bidra till den industriella utveckling som han verkar för i USA, eftersom det blir billigare för omvärlden att köpa amerikanskt.
Däremot medför det också dyrare importer, som sammanfallet med att landet ålagt omvärlden med höga tullar vilket också driver upp priset på varor från utlandet. Risken för ökad eller bibehållen inflation är därmed hög, vilket sänker chansen att räntorna sänks.

Statsskulden tynger USA
Den svaga dollarn och de relativt höga marknadsräntorna i USA beror till stor del på marknadens oro för landets ekonomi. Administrationen som tagit över styret i Vita huset ser inte ut att ha en snabb plan för att hantera underskottet i statens budget.
Man skär förvisso ner på vissa stora statliga utgifter, men samtidigt har man valt att gå fram med kraftiga skattesänkningar som äter upp det budgetutrymme som man frigör.
USA:s styrränta och marknadsränta ligger än så länge kvar på relativt höga nivåer, jämfört med exempelvis Europa och Sverige.
Stark krona väntas bli starkare
På hemmaplan har valutaåret börjat i dur. En efterlängtad förstärkning av kronan har kommit med god timing, och bidrag till ett dämpat inflationstryck trots det handelskrig som annars hotat med högre kostnader.
Storbankerna spår fortsatta ökningar för den svenska kronan i sina prognoser och det verkar som att en undervärderad krona är påväg att återhämta sig enligt valutaexperterna.
För den som tänkt åka utomlands i sommar blir det starkare svenska kronan som mest märkbar. Vår köpkraft har ökat betydligt utomlands. Men det kommer även att få genomslag på svenska matpriser som är kraftigt beroende av priset för importer.
Läs även: Trumps “mästerverk” får marknaden att darra. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.