Så kan storbanken Nordeas konjunkturprognos sammanfattas där bedömningen är att motståndskraften i svensk ekonomi är god.
Nordea: Ekonomiskt lyft, stärkt krona men ingen räntesänkning


Mest läst i kategorin
Viktigast nu, efter den turbulenta perioden hittills i år, är att blicka framåt, anser Nordea som vidhåller att den globala osäkerheten är fortsatt stor.
Förväntan är dock att handelsavtal ska bana väg för ett bättre stämningsläge i världsekonomin.
När det gäller Sverige anser banken att förutsättningarna är bättre än i många andra länder att, som det heter, “rida ut stormen”.
Därför tror Nordea att Sverige pallar trycket
Det säger Annika Winsth, Nordeas chefsekonom, i ett pressmeddelande.
“Styrräntan har i stort halverats sedan toppen, hushållen har i utgångsläget ett högt sparande och vi går valår tillmötes med en expansiv budget”, förklarar Winsth.
Världsekonomins osäkra läge bör enligt Nordea inte påverka Sverige i någon större utsträckning. Den svenska tillverkningsindustrin stor emot trycket väl vid sidan av ett ökat tryck av byggnation i infrastruktur och samhällstjänster.
Där till sker omfattande försvarsinvesteringar medan bostadsbyggandet är under fortsatt press.
Winsth: “Ingen miljö för räntesänkningar”
“Inflationen ligger långt över målet under stora delar av innevarande år. Därmed är det inte en miljö för räntesänkningar. Vi räknar med att Riksbanken avvaktar och när inflationen faller tillbaka i höst är konjunkturutsikterna bättre och behovet av att sänka styrräntan borta”, säger Annika Winsth, som optimistiskt spår att att handelskonflikten minskar framöver och att USA är angeläget av det, vilket per automatik för med sig en stabilisering av den globala konjunkturen.
I Europa väntas ECB sänka styrräntan ytterligare en gång till 2 procent och enligt Nordea talar starka offentliga finanser och relativt gynnsamma konjunkturutsikter för att den svenska kronan stärks ytterligare mot euron.
Några siffror ur konjunkturrapporten
Banken räknar med en kalenderkorrigerad BNP-tillväxt på 1,8 procent i år och 2,5 procent nästa år.
Förväntan på inflationen är att den blir 2,5 procent i år men under nästa år sjunker under målet till 1,5 procent.
Prognosen är vidare att arbetsklösheten hamnar på höga 8,7 procent i år för att sjunka tillbaka något till 8,3 procent 2026.
Läs även: Storbankens nya prognos: Två räntesänkningar innan hösten Dagens PS
Läs också: Nu är inflationen tillbaka – oroande data skrämmer marknaden Dagens PS

Utbildad journalist med nästan 40 år i yrket. Har varit allmänreporter, kriminalreporter, jobbat med print och digitala medier, och var en tid chefredaktör för ett magasin på Dagens PS, samt under en kort period nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och senare redaktionschef för News55.

Utbildad journalist med nästan 40 år i yrket. Har varit allmänreporter, kriminalreporter, jobbat med print och digitala medier, och var en tid chefredaktör för ett magasin på Dagens PS, samt under en kort period nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och senare redaktionschef för News55.