Dagens PS

Trots Trump – fyra av fem Kina-leveranser når USA

Kina fortsätter sina leveranser
Handeln mellan världens största ekonomier, Kina och USA, har fortsatt trots de astronomiska tullarna. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 09 maj 2025Publicerad: 09 maj 2025

Kinas exportmaskin rullar vidare. Trots att USA infört strafftullar på 145 procent når fortfarande 79 procent av fjolårets exportvolym fram till amerikanska mottagare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tullkriget mellan världens två största ekonomier skruvas upp, men de ekonomiska flödena vägrar tystna. I april föll Kinas officiella export till USA med drygt 21 procent jämfört med samma månad i fjol.

Men det betyder också att fyra av fem varuleveranser fortfarande går igenom, trots barriärer som skulle kunna ha stoppat det mesta.

Bakom siffrorna döljer sig en handelsapparat som stretar emot politiska beslut och som möjligen hittar vägar runt dem.

Läs mer: Marknaden belönar Trump för varje liten vinst i handelskriget. Dagens PS

Exporten ökar – men inte till USA

Samtidigt som handeln med USA helt klart bromsar in växer Kinas totala export. Enligt officiella siffror från april steg utförseln med 8,1 procent jämfört med föregående år, vilket överträffade analytikernas förväntningar med bred marginal, rapporterar Reuters.

Kina vs USA
USA har satt i gång ett intensivt handelskrig mot Kina. Vilken av parterna är bäst rustad för att palla trycket? (Bild: Canva)

Drivkraften är inte längre väst. Istället ökar exporten till Sydostasien med 20,8 procent och till EU med 8,3 procent. Det kan vara ett tecken på att kinesiska företag redan börjat styra om sina handelsvägar – eller att produkter till USA tar omvägen via andra regioner.

”En del av ökningen kan bero på transithandel via tredje land och kontrakt som skrevs innan tullarna trädde i kraft”, kommenterar Zhiwei Zhang, chefsekonom på Pinpoint Asset Management enligt CNBC.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Smällen kan bli värre längre fram

Donald Trumps senaste drag, att tillfälligt pausa delar av Vita husets tullar mot alla länder utom Kina, gör konflikten extra tydlig. Med 145 procent i strafftull på kinesiska varor och ett kinesiskt svar på 125 procent mot amerikanska importprodukter, sätts hela den globala värdekedjan i gungning.

Färre kinesiska containerfartyg lämnade hamnarna mot USA i slutet av april, enligt ANZ Bank. Det antyder att effekterna ännu inte slagit fullt ut i statistiken. När väl tidigare avtal och buffertlager tar slut kan nedgången bli brantare.

Faktaruta: Handelskriget i siffror

  • 145 %: Nivån på USA:s tullar på kinesiska varor sedan 9 april
  • 125 %: Kinas motsvarande tullar på amerikanska varor
  • -21 %: Kinas exportfall till USA i april (år/år)
  • +8,1 %: Kinas totala exportuppgång i april
  • 79 %: Andel av fjolårets Kinaexport till USA som ändå fortsatte i april

Ett krig ingen verkar vinna

Handelsmötet mellan USA och Kina i Schweiz i helgen kan ge nya signaler om vart kriget är på väg. Men just nu är läget fastlåst och exportörerna tvingas anpassa sig i realtid.

För svenska investerare med exponering mot internationell handel, containerlogistik eller råvaror är det här en signal om fortsatt osäkerhet. Om Kina fortsätter att leverera så minskar också incitamentet för att nå ett avtal som är tillräckligt bra för att båda parterna ska vara nöjda.

Läs även: Tullarna leder till priskrig i Kina: “Handlar inte om vinst längre”. Realtid

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS