Dagens PS

Ny rapport: Kraftig ökning av vapenimport i Europa

Leverans-av-vapen
Europas ökande vapenimporter ska stärka försvarskapaciteten. (Foto: TT)
Daniel Bylund
Daniel Bylund
Uppdaterad: 14 mars 2022Publicerad: 14 mars 2022

Europa har haft en kraftig ökning av vapenimport före Ukrainakriget. En utveckling som väntas öka de kommande decenniet för att stärka försvarskapaciteten, visar en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny rapport från Stockholm International Peace Research Institute visar att vapenimport till Europa mellan 2017-2021 ökade med hela 19 procent från föregående femårsperiod, rapporterar Bloomberg. 

Europa står för 13 procent av den globala vapenförsäljningen. De länder som importerar flest vapen i Europa är Storbritannien, Norge och Nederländerna. Flera europeiska länder har under perioden lagt stora beställningar på nya vapen och stridsflygplan från USA.

Ryssoron bakom Europas vapenimporter

Rysslands invasion av Ukraina har lett till att många europeiska länder, bland annat Sverige, har utökat sina försvarsbudgetar för att stärka sin försvarskapacitet.

“Den allvarliga försämringen av relationerna mellan de flesta europeiska stater och Ryssland var en viktig drivkraft för tillväxten i europeisk vapenimport, särskilt för stater som inte kan uppfylla alla sina krav genom sina nationella vapenindustrier”, säger Pieter Wezeman, seniorforskare vid SIPRIs vapenöverföringar-program.

Ukrainas import av vapen

Den ukrainska regeringen som utöver sina egen tillverkning av vapen, köpte ungefär hälften av sina vapen från Tjeckien och en tredjedel från USA. Ukraina lägger 2 procent av BNP på försvaret, enligt uppgifter från 2020.

Under perioden 2017-2021 var den amerikanska marknadsandelen för vapenförsäljning på 39 procent. Det gör USA till världens största vapenexportör.

Läs mer: Uppgifter: Ryssland frågar Kina om militär utrustning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS