Det såg lovande ut för Sverige inför 2025, och i början av året levde hoppet om den ekonomiska återhämtningen fortfarande. Men efter en kaotisk start på året börjar det bli svårare att hitta ljuspunkter på kort sikt.
Så mörka är molnen över Sverige – bättre tider dröjer


Mest läst i kategorin
Sveriges kommuner och regioner, Riksbanken, finansministern, EU, konjunkturinstitutet och fler därtill. Det växer fram en bekymmersam enighet om utsikterna för Sverige och den ekonomiska återhämtning som utlovades 2025.
Den ängsliga och osäkra världsmarknaden slår hårt mot vår exportberoende ekonomi, och den av många efterlängtade högkonjunkturen väntar med all sannolikhet.

Läs mer: Svensk ekonomi kör vilse – kartan har slutat fungera. Dagens PS
Sverige fast i lågkonjunktur
När EU presenterade sin prognos över den ekonomiska utvecklingen i medlemsländerna hamnade Sverige någonstans i mitten. Faktum är att vår prognostiserade tillväxt på 1,1 procent är densamma som hela unionens väntade tillväxt för året, enligt siffror från EU-komissionen.
Men om vi dyker ner i regionernas och kommunernas ekonomi ser det ännu dystrare ut, enligt SKR:s ekonomirapport för maj 2025.
“Det osäkra omvärldsläget, på senare tid präglat av tvära kast i amerikansk handelspolitik, får effekter på ekonomin. SKR gör bedömningen att lågkonjunkturen kommer att bli mer ihållande. De demografiska förändringarna med en äldre befolkning och allt mindre barnkullar blir mer påtagliga i många delar av landet”, skriver SKR i den ekonomiska rapporten.
Det finns förvisso ljuspunkter och läget ser enligt rapporten bättre ut än de två senaste åren, men då jämför man med dåliga år.
“Regionerna har utmaningar med att nå ett positivt resultat. Kommunerna har stora investeringsbehov med reinvesteringar och nyinvesteringar i en stor bredd.”
SKR stämmer in i orosfylld kör
Sveriges kommuner och regioner ansluter sig nu till den oroliga skara som ser för sig hur den svenska rekylen kommer av sig och skjuts på framtiden.
Förklaringen är inte unik. Det globala säkerhetsläget och USA:s handelskrig är grunden till det helt klart mörka läget för Sverige. Avvaktande hushåll är en annan del som belastar den svenska ekonomin.
Slutsatsen är att tillväxten blir fortsatt låg och att återhämtningen bli utdragen.
“De senaste årens tuffa ekonomiska situation, med stora prisökningar till följd av inflationen,
har satt spår och lett till en real urholkning av skatteunderlaget. Det samtidigt som nästan
alla kommuner och regioner står inför stora investeringar”, skriver SKR i rapportens förord.
Investeringsskulden växer
Bakom den låga tillväxten tornar även en annan utmaning upp sig: investeringsskulden. Enligt SKR står Sveriges kommuner inför omfattande investeringar i vatten och avlopp, klimatanpassning, äldreomsorg och civil beredskap. Det handlar om infrastruktur som inte går att skjuta på framtiden.
Samtidigt är många kommuner pressade av låga resultat, stigande kostnader och minskande skatteunderlag.
Regionerna har det inte lättare. Vårdkostnaderna fortsätter att tillta, vilket ökar belastningen ytterligare.
SKR pekar ut behovet av långsiktiga och förutsägbara statliga stöd. “Staten måste återigen ta en aktiv roll, både som möjliggörare och medfinansiär. Riktade investeringsbidrag och värdesäkrade statsbidrag är avgörande för att kommunerna ska klara sina framtida åtaganden”, skriver organisationen.
Läs även: Lagarde: Euron stärker Europas position i en osäker värld. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.