Dagens PS

Svensk psykiatrisk vård är förlegad

När psykiatrisk vård domineras av fokus på diagnos, medicinering och symptomreducering och andra faktorer som påverkar människors mående förbises utsätts människor med psykisk ohälsa för kränkningar av sina mänskliga rättigheter. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 aug. 2021Publicerad: 17 aug. 2021

WHO har nyligen kommit med nya råd om psykiatrisk vård som är revolutionerande jämfört med svensk vård som fortfarande fokuserar på medicinering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världshälsoorganisationen, WHO, har nyligen kommit med nya råd om psykiatrisk vård. Enligt råden vill WHO att psykiatrisk vård ska ges av flera aktörer ute i samhället, den ska vara frivillig och bygga på mänskliga rättigheter och den ska bygga mer på deltagande och delaktighet och mindre på läkemedel.

I Sverige domineras den psykiatriska vården av läkemedel, diagnoser och tvång. Per Sternbeck är förbundssekreterare på föreningen Equal som verkar för ett jämlikt samhälle. Han är väldigt nöjd med de råd som ges av WHO och som går tvärtemot den svenska psykiatriska vården.

All tillit till läkemedel

“Jag tycker att de här riktlinjerna som WHO kommit fram till är raka motsatsen till den utveckling som psykiatrin i Sverige har tagit. Den områdesbaserade psykiatrin som WHO förespråkar bygger på omsorg, att man ska ta som hand om individen hemma så mycket som möjligt, få in hen i ett sammanhang, och att personen ska göra så mycket som hen själv klarar av. Här i Sverige har man satt all sin tillit till mediciner och så har man bantat ned socialpsykiatrin”, säger han i ett pressmeddelande.

Han menar att enligt den svenska modellen för vård hamnar människor i depressioner, psykoser och manier på grund av att de har en kemisk obalans i hjärnan. WHO har en annan syn, människans livsbetingelser påverkar hur psykisk ohälsa uppstår.

“Har man ekonomi, sysselsättning, vänner? Allt detta har svenska psykiatrin bortsett från, är ointresserad utav. Man är inte intresserad av sociala faktorer. Här använder man symtomkartor och checklistor. Sedan medicinerar man om en individ prickar av ett visst antal frågor. I bästa fall, och ofta mår man inte bättre utan sämre, men i bästa fall blir symtomen lindrade men personen släpps sedan ut till sitt liv där man mått dåligt”, säger Per Sternbeck i pressmeddelandet.

Kränker mänskliga rättigheter

WHO:s syn är en annan, en människas livsbetingelser påverkar möjligheten att bli varaktigt frisk, den synen har man för länge sedan lämnat bakom sig i Sverige. När vården domineras av fokus på diagnos, medicinering och symptomreducering och andra faktorer som påverkar människors mående förbises utsätts människor med psykisk ohälsa för kränkningar av sina mänskliga rättigheter, det merar Equal i ett pressmeddelande.

ANNONS

Läs mer: Internet-KBT mot depression kartlagd i ny studie

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS