Läkemedelsbolaget Purdue Pharma, som anklagats för att ha spelat en stor roll i opioidkrisen i USA, har blivit upplöst av en amerikansk domstol. 

En domare vid U.S. Bankruptcy Court i White Plains, New York har godkänt en uppgörelse angående en lång rad stämningar mot läkemedelsbolaget Purdue Pharma.

Läkemedelsbolaget, och ägarfamiljen Sackler, har enligt New York Times fått massiv kritik för sin roll i den opioidepedemi som plågar USA och har blivit stämda för att ha uppmuntrat till överförskrivning av beroendeframkallande mediciner, bland annat opioiden OxyContin som tillverkas av företaget.

Domare Robert Drain krävde små justeringar men godkände i övrigt under onsdagen uppgörelsen, som bland annat innebär att familjen Sackler måste betala 4,5 miljarder amerikanska dollar, motsvarande drygt 38 miljarder svenska kronor.

Men avtalet innehåller ett mycket omtvistat villkor, skriver New York Times. Det befriar i stor utsträckning Sacklers från Purdue Pharmas opioidrelaterade ansvar och ger dem immunitet mot fortsätta stämningar angående opioidkrisen.

Erkänner inte fel

Familjen erkänner inte i uppgörelsen att de gjort något fel. De kommer också att förbli bland de rikaste familjerna i landet. De har tjänat över 10 miljarder dollar på sin försäljningen av sina opioider, enligt nyhetssajten NPR.

ANNONS
ANNONS

Avtalet är ett resultat av en lång förhandling bakom stängda dörrar som pågått under två år.

”Detta är ett bittert resultat. Jag tror att åtminstone några av Sackler-parterna har ansvar för dessa händelser. Jag hade förväntat mig en högre summa”, säger domaren Robert Drain om uppgörelsen, som han dock godkände.

”Det är klart för mig efter en lång rättegång att det nu inte finns några andra rimligt tänkbara medel för att uppnå detta resultat”.

Purdue Pharma sätts i konkurs och upplöses av uppgörelsen. De 4,5 miljarder dollar som familjen Sackler måste betala kommer bland annat att gå till vård i samhällen som drabbats hårt av opioidkrisen, som ledde till över 70 000 dödsfall bara under året 2019.

Ilska bland amerikanska myndigheter

Flera amerikanska stater har uttryckt sin ilska mot beslutet, däribland staten Washingtons justitieminister (Attorney General) Bob Ferguson, som kallade planen för ”moraliskt och juridiskt bankrutt”, enligt New York Times.

ANNONS
ANNONS

”Det gör det möjligt för Sacklers att gå ifrån det här som miljardärer med en juridisk sköld på livstid”, säger han.

Även U.S. Trustee, ett konkursprogram under det amerikanska justitiedepartementet, vill stoppa uppgörelsen och har överklagat beslutet.

Läs även: Familj bakom opioidkrisen vill betala 4,3 miljarder dollar [Dagens PS]