Efter elprisrekordet i december ser nu elen för januari ut att bli betydligt billigare, med ett 60 procent lägre timpris än förra månaden. 

ANNONS

Decembers skyhöga elräkningar innebar ett slag i magen för många svenskar. Faktum är att elpriset aldrig någonsin varit så högt som det var i elområde SE1-SE3 förra månaden. Genomsnittspriset på elbörsen Nordpool låg på 2,06 kr per kilowattimme i elområde SE1 och SE2 medan priset i SE3 var 2,69 kr per kilowattimme. I elområde SE4 var priset ännu högre (2,71 kr/kWh), dock var det ej rekord.

Men januari-räkningarna innebär en ljusglimt i vintermörkret, enligt Privata Affärer.

Även om det återstår sju dagar av månaden och priserna för dessa dagar ännu inte är satta, ser det lovande ut. I område SE1 och SE2 är snittpriset för elen hittills 78,7 öre per kilowattimme. I SE3 ligger januaripriset på 1,00 kr och i SE4 1,09 kr/kWh. Detta innebär en minskning på runt 60 procent jämfört med i december.

I januari har Europas gaslager blivit välfyllda, vilket sänker priset på gas. Marginalkostnaderna för att producera el på kontinenten minskar, vilket gör att elpriserna i Sverige faller.

Elpriserna ovan avser spotpriser på elbörsen Nordpool. För slutkunden tillkommer även skatt, moms, elhandelsbolagens påslag och överföringsavgifter.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Så blir elpriset 2023 – enligt experter: ”Vädret avgör” [Dagens PS]