Dagens PS

IPO-marknaden släpar fortsatt efter – ingen uppgång i sikte

IPO
IPO:er har ofta en brant uppförsbacke om de väl tar sig in på Wall Street.(Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 14 nov. 2023Publicerad: 14 nov. 2023

USA:s IPO-marknad ligger på is. Bolagen ligger lågt när det gäller börsnoteringar och det finns fortfarande alldeles för många hinder för bolagen att ta sig över.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bolagen tvekar med sina IPO:er i den väldigt volatila ekonomiska situationen som världen just nu befinner sig i. Många privata företag är oroliga att de inte kan få högre avkastning om de försöker lista.

Istället är det tillväxtmarknaderna som kör om Wall Street i IPO-racet.

IPO:er släpar fortsatt efter på Wall Street

Samtidigt är det många investerare som ser en ljus framtid för aktierna på Wall Street, men när det gäller nya IPO:er så ser det alltså annorlunda ut, där tveksamheten fortfarande är utbredd. Det beror på att statistiken talar sitt tydliga språk där 80 procent av IPO:erna sedan början av 2020 fortfarande handlas under sitt ursprungliga pris.

Den genomsnittliga storleken på börsintroduktioner har också minskat ordentligt. Det finns givetvis undantag – där både Johnson & Johnsons konsumentsjukvårdsföretag Kenvue och chipdesignern Arm stack ut, och blev ett par av de största IPO:erna under de senaste fyra åren.

Få bolag som vill satsa

Medan två krig i Gaza och Ukraina spär på den volatila världsbilden och ingen vet vad som kommer hända med oljepriset framöver så är det få investerare som faktiskt vill satsa på nya IPO:er. Företagen vill fortsatt se vad som händer med de som har introducerats under de senaste åren först, berättar WSJ.

Det faktum att räntorna har skjutit i höjden de senaste två åren gör knappast saken lättare i IPO-djungeln. Investerare blickar hellre mot säkrare investeringar som penningmarknadsfonder än nya börsnoteringar – som är en av de mest riskfyllda investeringarna eftersom många börsnoterade företag ofta är unga och tillväxtorienterade.

ANNONS

Läs även:

Dyster stämning hos Wall Street-bossar – Dagens PS

Kapitalproffs: Här går det att ösa ut IPO-pengar – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS