Nu hjälper familjen Wallenberg genom sfären unga bolag i uppstartsfasen. Så här ser planen ut.

Familjen Wallenberg hjälper unga bolag genom att sjösätta en ny investeringsverksamhet riktad mot bolag i uppstartsfasen.

Den nya investeringsverksamheten i Wallenbergsfären hamnar under Wallenberg Investments AB, som förvaltar och utvecklar Wallenbergstiftelsernas tillgångar.

”Fokus kommer att ligga på unga bolag i Sverige baserade på ny teknologi och vetenskap till exempel inom mjukvara, AI, kvantteknologi, syntetisk biologi och datadriven life-science, områden där Wallenbergstiftelserna har ett starkt nätverk och tillgång till djup kunskap”, framgår det i ett pressmeddelande från bolaget.

Finansiering en bristvara

David Sonnek, i dag vd för Industrifonden, blir vd för det nya bolaget och får ansvar för att verksamheten utvecklas.

”Jag är både ödmjuk och inspirerad inför uppgiften att få bygga upp en ny investeringsverksamhet inom Wallenberg Investments där vi kan utveckla arbetet med att identifiera nya teknologier och spännande affärskoncept med potential att långsiktigt bidra med helt nya lösningar och produkter”, säger David Sonnek och beskriver uppdraget som ”otroligt spännande och unikt”.

Ordförande i det nya investeringsbolaget blir Lars Holm, investment manager på SEB, som i en kommentar förklarar att inriktningen på Wallenbergsfärens satsning på unga bolag är att ”investera i, äga och utveckla företag”.

ANNONS
ANNONS

Han konstaterar att det är stor brist i dag på finansiering av teknologibolag i tidiga faser i Sverige.

Läs även: Wallenberg Investments blir familjens nya maktbolag [DagensPS.se] »