Mitt i högsommaren är det dags – nästa vecka drar rapportsäsongen för börsbolagen igång. Danske Banks Maria Landeborn pekar ut vad som kan utlösa ett börsrally.
Inför nästa veckas rapporter – faktorn som ger börslyft
Mest läst i kategorin
Den som slumrat till i hängmattan bör vakna till nu, i alla fall tills på fredag. Då rullar rapportsäsongen igång med tungviktaren Ericsson, sedan går det i rasande fart.
Ett fåtal dagar
Bolagsrapporterna gällande andra kvartalet är koncentrerad till ett fåtal dagar, under tio börsdagar (15–26 juli) är det nära 9 av 10 bolag på Stockholmsbörsen som släpper delårssiffror.
Allra svettigast blir det 18 juli då verkstadsjättar som Atlas Copco, SKF och Trelleborg trängs med fordonsbolag som Volvo Cars lastbilstillverkaren Volvo plus Telia.
Läs mer:
Börsprofilerna listar sommarens hetaste aktier. Dagens PS
Hur dramatiskt kan det då bli? Inte speciellt, bedömer Maria Landeborn.
Vi har haft ett bra första halvår konjunkturmässigt och det är inget som tyder på att bolagen ska ha mött motvind under andra kvartalet. Jag ser ingen större anledning till oro, bedömer hon.
Senaste nytt
Inga vinstvarningar
En bakomliggande faktor som Maria Landeborn lyfter fram är det faktum att analytikernas estimat inte har reviderats ned under den senaste tiden, vilket kan ses som ett positivt tecken. Dessutom har vinstvarningarna uteblivit den här gången.
Stockholmsbörsen har i år lyft omkring 9 procent. En kraftig uppgång framöver avgörs dock inte av rapportsäsongen utan snarare andra faktorer, bedömer Maria Landeborn.
Det kommer vara mycket fokus på USA och vad som händer med inflationen och när sänker Fed räntan? Sänker man för lägre inflation kan det bli ett börsrally, sänker man räntan för oro för arbetsmarknaden och konjunkturen – då kommer det inte att lyfta börsen.
Väger tungt
För Stockholmsbörsen där verkstads- och banksektorn väger tungt blir det av naturliga skäl fokus på dessa bolag de närmaste veckorna.
Dels väger de cykliska bolagen tungt på börsen, dels säger de något om konjunkturen, så de blir också en indikator.
Orderingången, lönsamheten, hålls den uppe men också alla framåtblickande kommentarer, nämner Maria Landeborn som faktorer att kolla efter.
När det gäller banksektorn har bankerna hamnat i en lite annorlunda sits när nu första räntesänkningen från Riksbanken trätt i kraft och man öppnat för ytterligare 2–3 stycken under andra halvåret.
Det får konsekvenser för bankernas intjäning – men å andra sidan finns andra faktorer som kan gynna dem, säger Maria Landeborn:
I den positiva vågskålen så har aktiviteten blivit bättre på bolånemarknaden, och en stabil konjunktur innebär sannolikt låga kreditförluster för bankerna.
Läs mer:
Insiderhandel – chefer köpte före uppgång. Dagens PS