I Ryssland nådde inflationen 16,7 procent i mars, men i april sänkte landets centralbank sin huvudränta från 20 till 17 procent.

ANNONS

Den ryska centralbanken måste hantera den förutspådda nedgången i konsumtion som de internationella sanktionerna mot landet väntas skapa. I mars nådde landets inflation 16,7 procent men centralbanken sänkte sin huvudränta till 17 procent då det verkar mildra effekten av sanktionerna, det rapporterar CNBC.

Den ryska centralbankens chef, Elvira Nabiullina, sade på måndagen att beslutsfattare måste få möjlighet att sänka styrräntan snabbare. Hon tillade att centralbanken inte kommer försöka stävja inflationen eftersom det skulle hindra företag från att anpassa sig till den nya ekonomiska situationen.

Fördubblade räntan i februari

I februari mer än dubblade Rysslands centralbank sin huvudränta från 9,5 procent till 20 procent för att stärka den sjunkande rubeln. Trots ökande inflation verkar den ryska centralbanken prioritera att stötta ekonomin genom en övergångsperiod när de västerländska sanktionerna och frysningen av centralbankens valutareserver ger effekt.

På måndagen sade Elvira Nabiullina att centralbanken kommer sikta på att till 2024 få ned inflationen till målnivån på 4 procent, men hon antydde att effekterna av sanktionerna börjar sprida sig från landets finansmarknader till realekonomin.

Spår sjunkande BNP

Världsbanken har förutspått att Rysslands BNP kommer sjunka med 11 procent i år och på tisdagen sade Internationella valutafonden, IMF, att minskningen nog blir 8,5 procent 2022 och ytterligare 2,3 procent 2023. Rysslands president Vladimir Putin sade på måndagen att regeringen kan behöva öka utgifterna i budgeten för att stödja ekonomin och öka likviditeten.

Förra veckan sade Goldman Sachs att trenden i den ryska ekonomin fortsätter men att veckovis data antyder att inflationen i Ryssland saktar ned. Datan för förra veckans inflation ska publiceras på onsdagen. CNBC skriver att den ryska ekonomiministern Maxim Reshetnikov, enligt Reuters, på tisdagen sade att han väntar sig en betydande stagnering i ökningen av konsumentpriser.

Problem betala utlandsskulden

Förutom en krympande ekonomi står Ryssland även inför inställda betalningar av sin utlandsskuld.

Timothy Ash, senior strateg för tillväxtmarknader på Bluebay Asset Management, menar att den 11-procentiga nedgång som Världsbanken förutspår skulle slå hårt mot den ryska ekonomin men att det bara är början på landets svåra ekonomiska situation.

”För Ryssland, så länge som Putin är kvar vid makten, och på grund av alla krigsförbrytelser som begåtts i det här kriget och avslöjats för världen att se, kommer Ryssland att förbli en internationell paria i många år framöver”, säger Timothy Ash till CNBC.

ANNONS
ANNONS

Han säger vidare att Ryssland i åratal framöver inte kommer kunna betala på sina utlandsskulder, att landet kommer vara isolerat från internationella kapitalmarknader, svälta på investeringar och bli allt mer avskuret från internationell handel och affärer, avskuret från västerländska energi- och råvaruförsörjningskedjor samt drabbas av lågkonjunktur och stagnation som kommer ge fallande levnadsstandard och ökad kapital- och kompetensflykt.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Larm från Moskva: 200 000 jobb hotade [Dagens PS]