Dagens PS

Indien förbjuder export av ris – enorm prisökning

Risodling
Indien beskattar exporterat ris och förbjuder viss export för att få ner lokala priser. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 21 sep. 2022Publicerad: 21 sep. 2022

Efter en sommar med svår torka och svaga monsunregn har den indiska risskörden minskat. Därför förbjuder den indiska regeringen export av vissa sorters ris. En åtgärd som kan få stora konsekvenser för den globala marknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Indien står för cirka 40 procent av världens risexport och mer än 150 länder köper sammantaget 21,5 miljoner ton ris därifrån.

Landet har beslutat att förbjuda export av så kallat brutet ris, som annars är en stor exportvara. Resten av riset kostar 20 procent i skatt att exportera. Brutet ris är en mycket viktig och populär basvara i flera asiatiska länder.

Jämfört med skörden förra året hade den minskat med 5,6 procent i början av september, skriver CNBC. På årsbasis mellan 2021 och 2022 kan det sluta på en så stor skillnad som 7,7 procent.

Prisökning på ris skapar kris

Det folkrika Indonesien kommer att drabbas hårt av åtgärderna, förutspår riskanalytiker på Nomura. Dessutom är Filippinerna en stor exportmarknad för det indiska riset.

De olika åtgärderna är ett sätt för Indien att försäkra sig om att riset på hemmamarknaden inte stiger för mycket i pris. Tidigare i år vidtog nationen liknande åtgärder för vete och socker.

Beskedet slår mot flera länder som importerar ris, men det är också exportörer som kan bli gynnade av den prisstegring som väntar. Dit hör Thailand och Vietnam, som själva är stora exportländer, skriver CNBC.

Läs också:

Nu bunkras det basvaror igen i flera länder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS