Dagens PS

Högsta inflationen på 20 år i Turkiet – över 54 procent

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är emot en höjning av räntor, trots landets rekordhöga inflation.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är emot en höjning av räntor, trots landets rekordhöga inflation. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 mars 2022Publicerad: 03 mars 2022

Den turkiska liran förlorade nästan hälften av sitt värde förra året och nu i februari steg inflationen i Turkiet till den högsta på 20 år, 54,44 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I februari ökade priserna på konsumentvaror med 4,81 procent i Turkiet, enligt landets statistiska institut. Producentprisindex ökade med 7,22 procent, jämfört med januari, vilket ger en årlig ökning på 105 procent, det skriver CNBC.

Den turkiska valutan påverkas negativt på av höga energipriser. I januari gjorde en rekordhög energiimport att Turkliets handelsunderskott steg kraftigt, samtidigt fortsätter råvarupriserna att stiga till följd av oro för försämrat utbud på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Vill inte höja räntan

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har prioriterat krediter och export men argumenterar samtidigt mot en höjning av räntor som han menar förvärrar inflationen snarare än minskar den. Sedan september har Turkiets centralbank sänkt räntorna till 14 procent.

Under 2021 förlorade den turkiska liran ungefär 47 procent av sitt värde på grund av President Erdogans vägran att höja räntorna när inflationen stigit. Den turkiska befolkningen har drabbats hårt av valutans fall eftersom värdet på löner har sjunkit medan levnadskostnader drastiskt har ökat.

Garanti i stället för räntehöjning

I januari var inflationen i Turkiet 48,7 procent, vilket även det var den högsta på 20 år. President Erdogan lovade i mitten av februari att “bryta räntornas bojor” och sänka inflationen till en ensiffrig siffra, skriver CNBC.

Men i stället har den turkiska regeringen lanserat en “permanent liraisering” och en räddningsplan som ska göra att den turkiska centralbanken garanterar besparingar i lira genom att gå in och kompensera om förluster mot hårdvalutor hamnar över de räntor som bankerna fastställer.

ANNONS

Dyr och ohållbar plan

CNBC skriver att enligt analytiker är denna plan dyr och kommer sannolikt inte hålla på längre sikt, samt att den i huvudsak är en stor, dold, räntehöjning.

“Inflationen kommer att hålla sig nära dessa höga nivåer till de allra sista månaderna i år, men centralbanken och, avgörande, president Erdogan verkar inte ha någon aptit på räntehöjningar”, skrev Londonbaserade Capital Economics i en notis på torsdagen, skriver CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Inflationen i eurozonen når rekordhöga 5,8 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS