Dagens PS

Inflationen i eurozonen når rekordhöga 5,8 procent

Europeiska Centralbanken, ECB, i Frankfurt. I februari steg konsumetpriserna i eurozonen med hela 5,8 procent, långt över ECB:s inflationsmål på 2 procent.
Europeiska Centralbanken, ECB, i Frankfurt. I februari steg konsumetpriserna i eurozonen med hela 5,8 procent, långt över ECB:s inflationsmål på 2 procent. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 mars 2022Publicerad: 02 mars 2022

I februari steg konsumetpriserna i eurozonen med hela 5,8 procent, det visar på rädslan att kriget i Ukraina kommer driva upp våra levnadskostnader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den höga inflationen i eurozonen i februari ökar pressen på Europeiska centralbanken, ECB, inför mötet nästa vecka. ECB:s vicepresident Luis Guindos kallade inflationen för “en negativ överraskning” och förutspådde att kriget i Ukraina kommer drabba tillväxten och höja konsumentpriserna ytterligare, det skriver Financial Times.

Centralbanken hamnar i en svår situation på grund av den höga inflationen, som ligger långt över ECB:s inflationsmål på 2 procent. Det skapar spänningar mellan de tjänstemän som vill tackla inflationen genom att strama upp penningpolitiken och de som vill vänta och bedöma de ekonomiska konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina.

Tror inflationen kommer öka mer

Förutom att priset på livsmedel och energi steg kraftigt i februari, ökade även kostnaderna för tillverkade varor och tjänster, enligt Eurostat. I februari steg energipriserna med rekordhöga 31,7 procent och priserna på oförädlade livsmedel steg med 6,1 procent.

Ekonomer förutspår att inflationen i eurozonen kommer öka till över 6 procent i mars eftersom kriget i Ukraina skapar påfallande störningar på energi- och råvarumarknaderna.

Cheferna för centralbankerna i Grekland och Portugal har varnat för att kriget i Ukraina kan göra så att eurozonen hamnar i en period av stagflation, en blandning av stagnerad tillväxt och inflation.

Försiktiga åtgärder

“Vi bör sträva efter att följa återhämtningen försiktigt och ta måttliga och försiktiga steg när följderna från den nuvarande krisen blir tydligare”, säger Fabio Panetta, verkställande styrelseledamot i ECB, till Financial Times.

ANNONS

Elga Bartsch, chef för makroforskning vid BlackRock Investment Institute, säger att utan de “hemska händelserna i Ukraina” skulle ECB sannolikt vid nästa veckas möte ha signalerat planer på att höja räntorna i slutet av året.

“Men nu kommer de sannolikt vilja hålla möjligheten öppen för att vänta med det till nästa år”, säger hon till Financial Times.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS