Aggressiva konkurrensklausuler och förlängda uppsägningstider skapar “förtvivlan” bland Googles anställda. Det hävdar den tidigare AI-chefen – och fenomenet är inte okänt.
AI-racet hårdnar – Googles metoder ifrågasätts


Mest läst i kategorin
Kampen mellan techbolagen är hårdare än kanske någonsin till följd av AI – och mänskliga talanger kan göra hela skillnaden. Det har kommit fram uppgifter om att bland annat Google använder sig av aggressiva konkurrensklausuler och förlängda uppsägningstider för att hindra att anställda lämnar för en konkurrent.
Google DeepMind före detta AI-chef, Nando de Freitas, berättar i ett inlägg på X om avtalen. I vissa fall kan anställningskontrakten, enligt honom, låsa en AI-utvecklare till att inte göra någonting i upp till ett år, – allt för att hindra att AI-talanger går till konkurrerande företag.
Nando de Freitas säger att det bästa sättet att undvika sådana kontraktuella kedjor är att helt enkelt “inte skriva på dessa kontrakt.”
“Även om det kändes som rätt beslut vid den tidpunkten, är det tydligt att detta tillvägagångssätt skapade ineffektivitet och överflöd,” skriver Droege i X-inlägget. “Vi skapade för många lager, överdriven byråkrati och onödig förvirring kring teamets uppdrag.”
Läs även: OpenAI planerar ny Office-revolution

Men personer med ett akut behov av en stabil inkomst som erbjuds en välbetald tjänst kan lätt övertalas att skriva under villkor som de annars skulle ha tackat nej till.
Den amerikanska konkurrensmyndigheten förbjöd visserligen den här sortens konkurrensklausuler förra året. Men Googles DeepMind är officiellt baserat i Storbritannien.
I fallet De Freitas har han numera gått vidare till Microsoft, där han är vice president för AI. Han säger dock att många förtvivlade anställda kontaktar honom och vädjar om hjälp för att ta sig ur sina kontrakt med Google.
Inte ett okänt fenomen i den juridiska världen
Att unga duktiga jurister rekryteras av stora amerikanska advokatbyråer – trots att det inte finns arbetsuppgifter – har varit en trend de senaste åren. I stället för att riskera att de går till en konkurrent får de en mindre ersättning för att börja om kanske ett år. Under tiden är de förhindrade att ta andra jobb.
Byråerna försöker anpassa sig till minskad efterfrågan och sjunkande produktivitet bland jurister, enligt en tidigare rapport från Thomson Reuters Institute. Samtidigt är många byråer fortfarande överbemannade efter den rekryteringsboom som följde pandemins första år.
Paradoxalt nog sker detta trots att många advokatbyråer fortfarande gör höga vinster – men alltså med färre nyanställningar.
En tydlig förändring är att rekryteringen sker tidigare än någonsin tidigare, där byråerna försöker låsa upp topptalang så tidigt som möjligt för att slå konkurrenterna.
“Att tidigarelägga rekryteringen har visat sig vara nödvändigt för att fortsätta kunna säkra topptalang,” säger Erika Gardiner, rekryteringschef på McDermott Will & Emery till Reuters.
Läs även: Techstriden hårdnar – New Yorks nya kort
Förra året meddelade Nashville-baserade amerikanska advokatbyrån Bass, Berry & Sims att de skjuter upp anställningsstarten för sin nya kull biträdande jurister – från september 2024 till januari 2025. De berörda juristerna erbjöds ett stipendium som kompensation, men kunde under väntetiden inte ta annan anställning.
Enligt byrån handlar beslutet om att “positionera både den nya kullen och våra nuvarande juniora jurister för långsiktig framgång”, som strategichefen Kerry Price uttryckte det i en intervju med Bloomberg Law.
Många väntar sig att flera advokatbyråer kommer att göra samma sak den här hösten.
Läs även: Svenska i Silicon Valley bygger AI-verktyg som utmanar Google
Googles svarar: standardavtal
Business Insider fick ett uttalande från Google om de anställningsavtal som nämnts ovan:
“Våra anställningsavtal ligger i linje med marknadsstandard,” sa en talesperson för Google till tidningen. “Med tanke på vårt arbetes känsliga natur använder vi konkurrensklausuler selektivt för att skydda våra legitima intressen.”
Läs även: ”Artificiell intelligens är här och det påverkar branschen”, Realtid

Erfaren ekonomijournalist baserad i USA och Silicon Valley, med fokus på teknik, börs och makroekonomi.

Erfaren ekonomijournalist baserad i USA och Silicon Valley, med fokus på teknik, börs och makroekonomi.