Goldman Sachs sänker prognosen för årets börsuppgång. Den oväntat höga inflationen gör att finansjätten tror på större utmaningar i år än 2021.

ANNONS

Finansjättens strateger ser ökad osäkerhet kring hur inflationen utvecklas och hur stora höjningar av räntan och andra åtstramningar Federal Reserve, USA:s centralbank, kan komma med.

Under veckan som gick justerade Goldman Sachs sin räntebana, och räknar med att styrräntan höjs med 0,25 procentenheter under de sju möten som återstår 2022 till en ränta på 1,75-2,0 procent.

Goldman Sachs på samma nivå som BNP Paribas

Med åtstramningar i den storleksordningen räknar man med att S&P 500-index stannar på 4 900. Det är visserligen en ny rekordnotering, men i en tidigare prognos förutspådde man att S&P 500-index skulle lyfta till 5 100 för året. Strategerna på Goldman Sachs lägger sig med sin reviderade prognos på samma nivå som franska BNP Paribas.

”Makrobakgrunden i år är mycket mer utmanande än 2021”, skriver man i en rapport enligt Bloomberg. ”Osäkerheten är stor när det gäller hur inflationen och Fed:s policy kommer att se ut”.

Rekord vid positivt scenario

I början av året, 3 januari, låg S&P 500-index på 4 796,6, en rekordnotering, men har sedan dess tappat mer än 7 procent. Strategerna hos Goldman Sachs anser att det finns risk för att S&P 500-index faller 12 procent om inflationstrycket håller i sig och Fed stramar åt mer.

En dålig start på aktieåret gör att Goldman Sachs reviderar sin prognos. Bild: Bloomberg

Det finns förstås ett annat mycket mer positivt scenario: inflationen viker snabbare och färre räntehöjningar krävs. I så fall kan det bli rekordhögt 5,500 S&P 500-index, enligt strategerna.

Målet på 4 900 innebär en aktieutdelning på 4 procent, en nivå som ligger något under det historiska genomsnittet, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Goldman Sachs: Tre viktiga europeiska aktier [Dagens PS]

Läs även: Goldman Sachs-bankir åtalas: Misstänks ha plundrat fond [Dagens PS]