Ministrarna ratar aktier – och sparar sina pengar i fonder. Störst fondförmögenhet har överlägset utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) med 22 miljoner.

ANNONS

Inte en enda minister i Sveriges regering sparar pengar i aktier, enligt en sammanställning av statsrådens investeringar som Dagens industri har gjort. I stället lägger ministrarna sina pengar i fonder.

Överlägset störst innehav har utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S), med ett totalt fondinnehav på drygt 22 miljoner kronor – upp från 5,6 miljoner kronor året innan. Den största investeringen på 3,3 miljoner kronor är i SEB:s fond Hållbar Sverige Indexnära som är upp drygt 31 procent i år.

Statsministern storsatsar på Swedbank

Tvåa på listan är EU-minister Hans Dahlgren, med 4,4 miljoner kronor investerat i fonder. Förmögenheten har växt med cirka 25 procent sedan i fjol.

Statsminister Stefan Löfven (S) har den tredje största fondförmögenheten i regeringen. Han har sina 2,1 miljoner kronor i banken där tidigare statsministern och partikamraten Göran Persson är ordförande, Swedbank. Han har endast investerat i fonder hos banken, med Swedbank Robur bas 50 som det största innehavet på 740 000 kronor.

Även justitieminister Morgan Johansson (S) har sina pengar hos Swedbank, drygt en miljon kronor med fokus på fastighets- och småbolagsfonder.

Di noterar också att de miljöpartistiska ministrar som fått kritik för att de sparat pengar i fonder som har innehav i olja, kolkraft, kärnkraft och flygplatser följt sina löften och sålt innehaven.

Tre ministrar äger inga fonder

Ingen av ministrarna i regeringen har några aktier. Förra året hade bostadsminister Peter Eriksson och miljöminister Isabella Lövin aktier, men båda har lämant regeringen. Tre av ministrarna har inte heller några fonder, finansminister Magdalena Andersson (S), näringsminister Ibrahim Baylan (S) samt kulturminister Amanda Lind (MP).

ANNONS
ANNONS

Statsrådens redovisningar inhämtades av Dagens industri den 18 augusti.

Läs mer: Småbolagsfonder får tipset – mosar storbolag över tid [Dagens PS]